Základní umělecké školy mohly v rámci postupného rozvolňování opět obnovit prezenční výuku. Otevření vyhlíželi jak žáci, tak učitelé.

Zušky dnes mohou fungovat v režimu jeden učitel na jednoho žáka. Prezenční výuka je podle ředitelů škol možná u hudebních a výtvarných oborů, kolektivní předměty – jako například ty z literárně-dramatických oborů – vyučují pedagogové nadále distančně.

„Uzavření škol bylo tentokrát opravdu dlouhé, děti už byly do škol natěšené. Někteří rodiče se své ratolesti sice ještě bojí do školy posílat, ale valná většina žáků k nám od pondělí zase dochází. Prezenčně dnes vyučujeme zhruba 70 procent žáků,“ hodnotí Jiří Stach, ředitel Základní umělecké školy Chválenická v Plzni, kterou za obvyklé situace navštěvuje 900 žáků.

Učitelé v základních uměleckých školách se musí na rozdíl od žáků od pondělí jednou týdně testovat antigenními testy na koronavirus. Ty musí zušky pro své pedagogy nakoupit samy, stát jim je nezajistí. „Pedagogy budeme testovat vždy každé pondělí před výukou, máme na to sjednanou firmu. Žáci se testům podrobovat nemusí,“ informuje dále Stach.

Pátrání po uprchlém muži v okolí Vstiše.
Z dobřanské nemocnice utekl hospitalizovaný muž, policie ho dopadla v Líních

„Na antigenní testy nemají teď základní umělecké školy nárok. Naše škola je nakupuje klasicky v lékárně,“ vysvětluje ředitelka plzeňské ZUŠ Trnka Daša Nesvedová. „Máme velkou radost z toho, že se už můžeme s některými žáky vídat. Ve výtvarných oborech máme děti alespoň po jednom. Zároveň ještě učíme u počítačů distančně, tedy on-line. U literárně-dramatického oboru funguje kolektivní výuka, kdy na sebe děti musí reagovat. Tam v podstatě individuální výuka možná není, celý její proces by se tím narušil. Žáci vše ale zvládají skvěle, už mají prý dokonce připravenou inscenaci,“ říká dále Nesvedová.

Z 240 žáků se jich v týdnu ve škole prostřídá asi 40. „Strach z případné nákazy určitě nemám, je uměle živený. Osobně by mě nikdy ani na chvíli nenapadlo, že bych se kvůli obavě z nakažení neměla setkávat s dětmi. Všichni učitelé jsou už navíc teď naočkovaní, takže otevření škol stoprocentně vítám,“ uzavírá ředitelka školy.