V předešlých letech pomohl například s koupí fototerapeutické lampy, pulzního oxymetru či dalších přístrojů, nyní poskytl nemocnici dva monitory životních funkcí s adaptéry pro dětské pacienty za 70 tisíc korun.

„Dar byl pořízen částečně z výtěžku za prodej reflexních pásek v lékárnách naší nemocnice. Pásky nám poskytuje Kapka naděje zdarma a my je prodáváme za minimálně 30 korun. Na koupi monitorů se tak podíleli i přímo pacienti a klienti naší nemocnice. Nadaci i jim patří velký dík,“ řekla manažerka kvality Klatovské nemocnice Vladimíra Nováčková s tím, že sbírka trvala přibližně rok a půl a podařilo se v ní vybrat převážnou část potřebných prostředků. Zbytek doplatil Nadační fond z dalších svých zdrojů.

Dětské oddělení v Klatovech získalo nové monitory dechu.Zdroj: ArchivMonitory vitálních funkcí zaznamenávají na bezdotykové obrazovce základní životní funkce pacientů jako je například dechová frekvence, puls, saturace, záznam EKG, tělesná teplota a jsou potřebné k měření krevního tlaku. Hodnoty životních funkcí jsou viditelné na obrazovce a monitor okamžitě alarmuje při změně od normálních hodnot. „Používají se při akutním příjmu pacienta, k monitorování vitálních funkcí po operačních výkonech nebo při diagnostice. Monitory zajistí efektivnější péči o naše dětské pacienty a usnadní práci ošetřovatelskému personálu. Jeden z monitorů bude umístěn v dětské příjmové ambulanci a druhý na lůžkovém oddělení,“ uvedla vrchní sestra oddělení Gabriela Kubíková.

Prodej bezpečnostních reflexních pásek bude v lékárnách nemocnice probíhat i nadále. Pacienti a návštěvníci nemocnice tak mohou přispět dětskému oddělení na nákup dalších přístrojů i v následujících letech. „Prostředky zůstávají vždy v dané nemocnici. Po čase se vyberou a hned putují na konkrétní pomoc na dětské oddělení,“ připomněl ředitel fondu Jan Fischer.

Za 18 let existence již nadační fond pomohl částkou přesahující 170 milionů korun. „V současné době spolupracuje s více než 40 nemocnicemi po celé České republice. Jsem ráda, že toto číslo stále roste. S nemocnicí v Klatovech jsme zahájili spolupráci v roce 2015,“ uvedla zakladatelka a prezidentka Kapky Naděje Vendula Pizingerová.

Ilustrační foto
Budou investovat do kostela