Salmonella enteritidis. Bakteriální infekce, která o víkendu skolila na stovku lidí na Plzeňsku, je velmi nepříjemné onemocnění. Vyskytuje se celoročně, nicméně v létě (v období vysokých teplot) je mnohem více případů.

Deník zjišťoval u ředitele Krajské hygienické stanice Plzeňského kraje Přemysla Tomašuka, jaké základní zásady dodržovat, abyste riziko nákazy snížili na minimum.

1 V létě se vyhýbat rizikovým pokrmům. Mezi ně patří vejce, majonézy, saláty či zmrzliny.

2 Omývat potraviny. Mohou být kontaminované povrchově.

3 Osobní hygiena. Nezapomínat na mytí rukou před konzumací jídla.

4 Skladování potravin. Nekoupit a nenosit potraviny hodiny v tašce. Okamžitě po nákupu je uložit do chladicího boxu či ledničky.

5 Pokud se vyskytnou zdravotní potíže, ne-otálet s návštěvou lékaře. První příznaky se projevují většinou bolestmi břicha, objeví se teplota, únava, průjem a zvracení.

6 Rizika. Pacient je vlivem průjmu a zvracení dehydrovaný. Hrozí zhoršení funkce ledvin a kardiovaskulární kolaps.

7 Léčba. Je potřeba obnovit rovnováhu organismu dostatkem tekutin, třeba i infuzí. U lehčích forem nemoci podávat čaj a minerální vodu (tři až čtyři litry denně). Pokud by nastaly komplikace, podávají se léky. Důležitá je dieta – bramborová kaše, rýžový odvar, mrkev a v dalších dnech je možné jíst starší pečivo.

8 Kdo je původce salmonely. Jde o bakterii, která se může objevit kdekoliv. Tomašuk vzpomíná na případ, kdy zdrojem nákazy byla mletá pálivá paprika. Má schopnost napadat různé živočichy.

9 Jak se šíří. Konzumací kontaminované potraviny. Vyloučit se nedá ani přenos mezi lidmi.

10 
Jaká jsou jiná sezonní rizika kromě salmonelózy. Hepatitida typu A, tedy nemoc špinavých rukou. Vyskytuje se nejvíce v létě. Rizikem je nedostatečná osobní hygiena.