Prudký déšť naplní rybník po okraj a voda se převalí přes hráz nebo ji rovnou provalí, případně rozvodní potok, který pak vyplaví domy…

Scénářů, co se může stát s rybníkem při záplavách, je celá řada.

Krajský úřad teď ve čtyřech okresech vytipoval jedenáct rybníků a jiných vodních děl, o nichž chce vědět, co by se stalo při takzvané zvláštní povodni. Tedy poté, co by se jejich hráz protrhla nebo by nastala jiná havárie.

Pašeráka cigaret odhalil mobilní rentgen
FOTO/VIDEO: Rumun pašoval cigarety za čtvrt milionu, celníci je našli rentgenem

Podle radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Radky Trylčové kraj o dotaci na projekt zažádal Operační program Životní prostředí. „Obecně se vodní díla dělí z hlediska technickobezpečnostního dohledu do čtyř skupin. V první, druhé a na většině vodních děl třetí skupiny jsou již tyto údaje zpracovány. Cílem projektu je zpracovat údaje o možném ohrožení pro ostatní vodní díla ve třetí skupině a k tomu jsou přidána některá ze čtvrté skupiny, která dle legislativy mít tyto údaje nemusí, ale s ohledem na jejich větší velikost to bude vhodné,“ vysvětlila radní.

Na seznamu rybníků je například pětatřicetihektarový Merklínský, který už povodňovou zkušenost má. Velká voda v roce 2002 poškodila hráz a rybník rozvodnil říčku Merklínku. „Voda zaplavila několik domů, byla až na můstku ve směru na Staňkov,“ popsala starostka Jana Nováková.

Po povodních u Merklínky vznikl rezervní kanál, který by si měl s dalšími přívaly vody poradit, a poničenou hráz rybníka zrekonstruoval Západočeský rybářský svaz v roce 2015. Nově má spodní výpust a dva bezpečnostní přelivy a celý tedy slouží jako protipovodňové opatření.

V těsné blízkosti přeštické evangelické fary vyroste stacionář. Pojme 20 klientů.
V Přešticích postaví stacionář, postará se o dvacet klientů

Dojde i na největší rekreační rybník v Klatovském okrese, osmašedesátihektarový Hnačovský. Také tam od roku 2002 vědí povodních své. „Kvůli poruše přepadu tehdy voda zatopila asi pět nebo šest domů pod hrází. Mimo jiné i ten náš. Ale jinak hráz zatím vždy vydržela,“ řekl starosta Hnačova Milan Přerost. Dnes připravuje Klatovské rybářství pro rybník novou výpusť a kanalizaci. „Současný přepad nemá potřebnou kapacitu a nově by voda měla téct rovnou do potoka,“ dodal starosta.

Projekt se ale zaměří také na rybníky, které zatím problém neměly. Třeba na dvanáctihektarový domažlický Babylon. Starostka stejnojmenné obce Simona Schlägelová řekla: Voda se trochu vylila přes lávku u parkoviště, ale to už je několik let. Rybník má poměrně velkou rezervu a navíc je u něj Černý rybník, který slouží jako užitkový a může také pojmout velké množství vody.“

O jaké rybníky jde
• Klatovsko: rybník Novec, Kozčínský velký rybník, Myslívský velký rybník (ORP Horažďovice), Hnačovský rybník (ORP Klatovy)
• Jižní Plzeňsko: Žinkovský rybník, Mohelnický rybník (ORP Nepomuk); Merklínský rybník (ORP Přeštice)
• Rokycansko: Holoubkovský rybník, Kařezský dolní rybník, Štěpánský rybník (ORP Rokycany)
• Domažlicko: Babylon (ORP Domažlice)