„Dlouhou dobu jsem se zajímal o záchranu ptáků, konkrétně sov, které hnízdí v okolí staveb na Plzeňsku. Zjistil jsem, že důvodem, proč sov výrazným způsobem v krajině ubývá, je nedostatek starých ovocných stromů, ve kterých by mohly hnízdit. Tak jsem začal přemýšlet, jak zachovat staré odrůdy ovocných stromů,“ vypráví Hruška.

„Jednou jsem potkal kamaráda z Německa, který mi poradil, že když chci motivovat lidi k tomu, aby zachovali staré stromy a nekáceli je, musím jim ze stromu nabídnout něco, z čeho by měli užitek. Tedy, že budou moci například pít mošt z ovoce z těchto stromů. V té době se naproti naší roubence ve Stvolnech prodávala bývalá prodejna potravin. Tak jsem si řekl, že z ní udělám moštárnu," říká dále.

Na operačním sále.
Operace se rozbíhají, ale chybějí instrumentářky

Z dotací z unijních fondů si mohl pořídit stáčecí linku. Díky ní může mošt plnit do papírových krabic. Jejich výhodou je, že se v nich ovocná tekutina po otevření nekazí. „Uvnitř krabice je totiž vak z recyklovatelné fólie se stáčecím ventilem, takže se po otevření krabice dovnitř nedostane vzduch a mošt tak nezačne kvasit," vysvětluje zemědělec.

Moštů nabízí osm až deset druhů. „Klademe důraz na kvalitu a přírodní původ bez jakékoli chemické konzervace. Mezi lidmi je asi nejvíce oblíbený jablečný mošt anebo jablečný s hruškou. Ten chutná zejména dětem, protože je sladší. Řada lidí k nám také jezdí pro jablečný s červenou řepou, zázvorem, bezinkou nebo celerem. V zimě jde hodně na odbyt jablečný se skořicí, který je nejlepší horký,“ říká Hruška.

Noc kostelů  v Plzni.
OBRAZEM: Noc kostelů v Plzni se nesla ve znamení koncertů i prohlídky madony

„Za posledních deset let jsme výrazným způsobem změnili krajinu v okolí naší obce. Vysadili jsme tu rozlehlé aleje stromů a vybudovali jeden a půl hektaru velký mokřad pro ptáky, díky kterému se k nám vrátily vzácné druhy ptáků," dodává zemědělec, který v roce 2008 začal hospodařit na 11 hektarech luk. Dnes hospodaří na 95 hektarech, chová masné ovce a masný skot plemene salers.