Podepsali s ním pracovní smlouvu, do práce ale nikdy nenastoupili. Údajný jednatel pražské společnosti Benefita a.s. nejenže slib nesplnil, ještě od lidí lákal 4,5 tisíce korun jako zálohu před nástupem. Společnost zabývající se finančním poradenstvím tvrdí, že s ní Novotný nemá nic společného.

„Druhého září jsem měla nastoupit do plzeňské pobočky firmy. Jenže to se nestalo a nástup se neustále odkládal o týden," popsala trable žena, jejíž jméno redakce zná.

Po třech týdnech se žena od Novotného dozvěděla, že podle kodexu firmy musí před nástupem do zaměstnání zaplatit zálohu 4,5 tisíce korun, která je vratná po tříměsíční zkušební době. „Nic jsem neplatila a obrátila se na centrálu Benefity v Praze," dodala.

Z Prahy přišel e-mail, že žena naletěla podvodníkovi. „Společnost Benefita a. s. nemá s podvodným sjednáním pracovní smlouvy v zastoupení falešným jednatelem Markem Novotným nic společného," odpověděla členka představenstva Miriam Hanáková.

V pracovní smlouvě stojí, že plzeňská pobočka firmy Benefita a. s. sídlí na Anglického nábřeží 1 a jednatelem je právě Marek Novotný.

Jenomže firma na adrese nesídlí. „Nepamatuji si, že by tady firma sídlila," řekl redaktorovi Deníku správce budovy s tím, že firmu v poslední době shánělo mnoho lidí.

Deníku se podařilo sehnat příbuzného člověka, který se také nechal napálit. „Můj zeť měl v září do firmy nastoupit jako údržbář. Kancelář měla být v čtyřpatrovém domě. Kamarád, který to tam zná, mi řekl, že to je nesmysl," sdělil muž, který si nepřál uvést jméno. Muž potvrdil, že Novotný neustále oddaloval nástup zaměstnanců do práce. Lidem prý nasliboval řadu výhod. „Zeť měl slíbený šek, aby si mohl nakoupit nářadí a oblečení," uvedl muž.

Podvedení lidé si nyní stěžují, že je Novotný dostal do úzkých. „Kvůli nástupu do Benefity jsem odmítla jiné pracovní nabídky," zlobila se žena.

„Odhlásila jsem se z úřadu práce, protože jsem doložila pracovní smlouvu. Odvody za mě ale nezaplatil nikdo a ještě jsem bez mzdy," posteskla si zoufale žena.

Deníku se podařilo Novotného kontaktovat. Odmítl nařčení, že je falešný jednatel společnosti Benefita a. s. „Mám papír, že mohu vystupovat jako jednatel Benefity. To, aby se oddaloval nástup lidí do práce, přišlo příkazem z Prahy. Benefita naopak podvedla mě. Obrátil jsem se na policii, protože vyjádření Benefity, že jsem falešný jednatel, jsou jen snůšky nesmyslů," bránil se Novotný.

Na dotaz, proč chtěl od lidí před nástupem do práce vybírat zálohy odpověděl, že stejně nikdo nic neplatil. Mluvčí policie Hana Štefflová ale nepotvrdila, že by se Novotný na policii obrátil. To samé platí i v případě lidí, kterým slíbil práci. Členka představenstva firmy Miriam Hanáková se k případu odmítla vyjádřit. „S ohledem na probíhající policejní vyšetřování případu není možné podávat k němu jakékoli informace," napsala v e – mailu redaktorovi Deníku.

Jméno Marek Novotný není na webu společnosti mezi poradci v Plzeňském kraji.