Sportovci musejí být v izolaci a vyšetření podstupují jejich příbuzní nebo spolupracovníci. Je možné, že počet nemocných se ještě zvýší.

„Zatím se jedná o diagnózu na základě klinických příznaků. Není to dosud potvrzeno laboratorně. To je otázka dalších dvou až tří týdnů,“ uvedla lékařka Jitka Průchová z krajské hygienické stanice. Pět sportovců ve věkovém rozmezí 20 až 30 let si už letos kvůli nákaze nezahraje. Početně oslabený klub TJ Sokol Raková předčasně ukončil podzimní část sezony.

Vysoce infekční onemocnění, jež se šíří kapénkami vzdušnou cestou, je nejrizikovější u malých dětí. „V kojeneckém věku je černý kašel opravdu vážný. Ve výjimečných případech mohou pacienti zemřít,“ zdůraznil přednosta epidemiologického ústavu lékařské fakulty v Plzni Petr Pazdiora. I proto lékaři zkontrolovali zaměstnance a hlavně předškoláky z mateřinky v Rakové. Výsledky byly naštěstí negativní.

Ilustrační snímek.
V kádru fotbalistů Rakové začal řádit černý kašel

Inkubační doba onemocnění je 18 až 21 dní. „Pokud se včas nezahájí léčba nebo jsou naordinována nesprávná antibiotika, infekce se šíří dál. Bakterie, jež je původcem, je přitom daleko infekčnější než původce chřipky,“ řekl přednosta. Doplnil, že lékaři pak sledují všechny osoby, jež s nemocným přišly do kontaktu.

V posledních letech se černý kašel vyskytuje daleko častěji než v minulosti. Podle Pazdiory je jedním z důvodů šetrnější vakcína s menším množstvím nežádoucích účinků: „Oslabila se schopnost vytvářet vysoké hladiny protilátek. Proto dnešní populace dostává ještě o jednu dávku víc než dříve.“ První základní očkování čeká dítě v devátém týdnu života, následně se opakuje v pěti a deseti letech. „Někteří rodiče váhají, zda svého potomka v raném věku vůbec očkovat. Tím ho ale vystavují velkému ohrožení,“ uzavřel.

Ačkoli onemocnění postihuje hlavně děti, výjimkou nejsou ani dospívající a dospělí, o čemž svědčí i případ z Rakové. „Před deseti lety jsme neměli žádného teenagera s černým kašlem, na jaře k nám přišli hned dva,“ potvrdila plzeňská lékařka Jana Janová.

Ilustrační foto.
Nebuď vulgární k ženě, vzkazoval hromotluk. Pak sokovi nařezal