Na úseku dálnice D5 mezi Rozvadovem a Rudnou u Prahy dlouhém 145 kilometrů hlídkují pracovníci Celního úřadu pro Plzeňský kraj nepřetržitě. Projíždějí ho se speciálními technologickými vozidly a zajímají je řidiči za volanty osobních i nákladních automobilů. První kvůli platným dálničním známkám, druzí kvůli mýtnému.

Řidičům osobních aut uložili vloni celníci podle mluvčí Jitky Blahutové pokuty ve výši 475,5 tisíce korun. „Zjistili 547 případů, kdy na vozidle chyběla nebo byla špatně vylepená dálniční známka. Všechny případy celníci vyřešili na místě,“ uvedla mluvčí.

Celníci dále zastavili 3024 náklaďáků, které neměly správně nebo vůbec zaplacené mýto. Při 1834 případech byly hned na místě uloženy pokuty v celkové výši 1 725 500 korun. Dalších 1190 případů bylo postoupeno ke správnímu řízení,“ pokračovala mluvčí.

Od loňského roku mají celníci na dálnicích také další roli. Při kontrole vozidel prověřují v centrální databázi, zda řidič nemá u Celní správy ČR daňový nedoplatek. Pokud ano, může nedoplatek zaplatit hlídce přímo na místě.

To vše se děje navzdory podstavu, který celníci mají. „V současné době máme nedostatek celníků na kontrolu mýta a dálničních známek. Na oddělení kontrol zpoplatněných komunikací je momentálně sedm neobsazených služebních míst. Informace o nich najdou zájemci na stránkách celní správy v sekci kariéra,“ dodává Jitka Blahutová.

Hrad Rabí
Třiadvacet obcí soutěží. Která bude Vesnicí roku?