Škola se sportovní tradicí dala na svém webu už s předstihem vědět, že není nafukovací, a pro nadcházející školní rok přijme jen stovku dětí. A hlavní kritérium pro rozdělení dětí do tříd? Kdo dřív přijde, ten se zapíše.

Toto varování nepodcenila skoro stovka rodičů, která před budovou čekala už během dopoledne. „Přišla jsem asi až v deset, když mi volala kamarádka, že už tu je přes osmdesát lidí," popsala situaci Alena Rakušanová, která chce do školy přihlásit svého druhého potomka.

„Něco takového jsem ještě nezažila. Minule, kvůli staršímu dítěti, jsme normálně ve dvě hodiny přišli k zápisu," vzpomíná žena, jež si školu zvolila hlavně kvůli snadné dostupnosti. Stejně uvažoval i Daniel Berka, který stál v čele fronty. O místo se zde už od páté hodiny ranní střídal se svou ženou. Mnoho přítomných si kvůli budoucnosti svých dětí vzalo dovolenou, jiní za sebe poslali babičky a dědečky. Ti zkušenější si do fronty přibalili i stoličku nebo termosku s čajem. Čaj na zahřátí rodičům nabídla i škola. Pro některé z nich to však byla chabá útěcha a nešetřili kritikou. „Až udeří jedna hodina, bude to bitva. Veškeré pořadí půjde stranou. Je to nedůstojné," uvedl muž, který si nepřál zveřejnit své jméno. Z vlastní iniciativy si proto přítomní mezi s sebou vytvořili pořadí jmen, v jakém ke škole přišli. „Čekal bych, že bude mít škola organizaci lépe zvládnutou," zdůraznil Berka. Rodiče by uvítali třeba registraci termínu, kterou letos poprvé nabízí 21. základní škola.

Ředitel Petr Pavel se však brání, že stávající postup je nejlepší, jaký může rodičům nabídnout. „Pokud bych měl ve škole dostatečnou kapacitu, tak registraci k zápisu udělám. Jestliže bychom ale nepřijali všechny přihlášené děti, byla by rezervace napadnutelná a v rozporu se zákonem. Volíme proto pro rodiče náročnější, ale spravedlivější způsob," vysvětluje Pavel. 

25. základní škola si mezi konkurencí vydobyla své postavení hlavně díky sportovnímu zaměření. „Žádná ze škol na Slovanech se nezaměřovala na rozšířenou výuku výtvarné nebo hudební výchovy. Využili jsme tuhle díru na trhu a ukázalo se, že rodiče mají zájem i o toto zaměření," vysvětluje ředitel Pavel, na jehož školu se hlásí i mimoplzeňské děti. Pravděpodobnost, že zde usednou do lavic, je ale oproti jejich plzeňským vrstevníkům minimální.

„Době zápisu je nadřazené, zda je dítě ze Slovan, jestli už bylo jednou u zápisu či zda má ve škole sourozence," vyjmenovává další kritéria Pavel.

Jeho slovům dává za pravdu radní pro oblast školství Irena Rottová. Škola podle jejích slov nemůže při zápisu odmítnout dítě z obvodu, ve kterém bydlí. Jediným důvodem může být právě naplněná kapacita školy. „Největší zájem je mezi rodiči o 25. základní školu, 21. základní školu s jazykovým zaměřením na Slovanech a 31. základní školu na Lochotíně," uvedla Rottová.

„Pro školní rok 2013/2014 budeme otevírat čtyři první třídy. Kvůli naplnění kapacity školy je rozhodujícím kritériem pro přijetí žáků spádová oblast Lochotín. Při velkém počtu přihlášených z prvního městského obvodu budeme přihlížet k času příchodu," vysvětlil ředitel 31. základní školy Václav Fišer.

Příchod k zápisu nepodceňují ani rodiče, kteří chtějí své potomky zapsat do 26. základní školy na Borech, známé jako Růžovka. „První rodiče přicházejí už kolem šesté hodiny ráno," popisuje situaci podle zkušenosti z předchozích let zástupkyně ředitelky Helena Fialová, podle níž plzeňské děti z kapacitních důvodů zatím neodmítli.

„Tradičně se k nám hlásí i děti z Nové Vsi, která spadá k Dobřanům. Ty si letos budou muset počkat, zda na ně zbude místo," vysvětluje Fialová. Zápisy na Růžovce začnou v sobotu.