„Jsem maminkou chlapečka narozeného předčasně ve čtyřiadvacátém týdnu těhotenství, s porodní váhou 740 g (narodil se 17. 10. 2009). Náhle se nám změnil celý svět. Chtěla jsem miminko donošené, zdravé, porod bez komplikací a užívat si mateřství jako každý jiný rodič donošeného zdravého miminka. Zachvacovaly mě pocity bezmoci, zoufalství, sebeobviňování, nejistoty a strachu. S Dominikovým tatínkem Vladimírem jsme každý den bojovali o jeho život a nevěděli, co bude dál. Náš život byl jako na houpačce, z minuty na minutu se měnil podle toho, jaký byl jeho zdravotní stav. Byly to dlouhé a kruté dny strachu, ale čas běží dál a my všichni se dnes radujeme z krásného dvouletého syna, který si svůj život vybojoval. Je to velký bojovníček a my se stali jeho partnery na celý život. Stačí, když vykouzlí svůj úsměv na svém obličeji, a my jsme šťastní,“ svěřuje se dnes již spokojená maminka Veronika Hřebejková z Kraslic.

Právě tato nová životní zkušenost přivedla Veroniku k občanskému sdružení Nedoklubko, které pomáhá především po psychické a emoční stránce rodinám s předčasně narozenými dětmi.

„Snažíme se aktivizovat všechny své síly a problematiku předčasných porodů více přiblížit směrem k veřejnosti. Propojujeme svět odborníků a rodičů, ale také se snažíme apelovat na ústavní činitele, protože činnost Nedoklubka je založena na bázi dobrovolnictví a není hrazena ze žádných státních zdrojů. Spolupracujeme se všemi, kterým není lhostejný osud předčasně narozených dětí a jejich rodičů,“ vysvětluje činnost Nedoklubka jeho koordinátorka v Plzeňském a Karlovarském kraji Veronika Hřebejková.

Nejdůležitějším projektem Nedoklubka jsou Mámy pro mámy. Vznikl v roce 2010 a jeho smyslem je dáreček vlastnoručně vyrobený maminkou po předčasném porodu, která je již se svým miminkem doma, předat jiné mamince, která je se svým kulíškem v současné době v nemocnici, a tím ji povzbudit do dalšího boje. Tento projekt je otevřený i pro další zájemce. Mohou se do něho zapojit jednotlivci (přátelé, známí, babičky, tety) i organizace mateřské školy, mateřská centra, dobrovolnické kluby, pečovatelské domy…

Dalšími projekty jsou putovní výstava Miminek do dlaně, soutěž Zlatý kulíšek a Ponožkový rekord, které byly oceněny Purpurovým srdcem. Novinkou je Kniha pohádek pro kulíšky a v neposlední řadě Laické poradenství.

„Po vlastních hodně těžkých zkušenostech přeji všem rodičům předčasně narozených miminek, aby svůj boj nikdy neprohráli a byli šťastní tak, jako je nyní šťastná naše rodina,“ říká závěrem Veronika.