Brdy mají tři aktivní traumabody. Díky nim si v případě nouze bude moci člověk přivolat pomoc v místech, kde je slabý nebo žádný telefonní signál. Stačí stisknout jediné tlačítko.

Traumabody byly instalovány na území bývalého vojenského prostoru v lokalitách Padrť, U louky Tři Trubky a Křižovatka nad Čuralem a rozšiřují stávající záchranný systém, který v Brdech funguje od roku 2014.

„Stiskem tlačítka, stejně jako u požárního hlásiče, odesílá volající požadavek na zásah,“ vysvětlil princip náměstek hejtmana pro regionální rozvoj, fondy EU a informatiku Ivo Grüner.

Celý projekt financoval Plzeňský kraj. Celkové náklady na pořízení tří tlačítek činí 116 160 korun. Roční náklady na jejich servis a provoz jsou vyčísleny na 533 610 korun. Dodavatelem celé technologie je společnost T-mobile.

JAK TO FUNGUJE?

„Tlačítko je napojené na operační středisko Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje, které předá informaci na operační středisko Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje, jež zajišťuje výjezd na místo a vyhodnotí, zda má na místo vyjet sanitka záchranné služby,“ sdělil ředitel Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje Pavel Krákora.

„V praxi to vypadá tak, že člověk rozbije skleněný kryt tlačítka, stiskne ho a čeká. Tlačítko se rozbliká oranžově, což znamená, že volání zaznamenali hasiči. Když se rozsvítí zeleně, tak už je na cestě policie,“ doplnil Grüner.

Dojezdové časy mohou být podle záchranných složek různé záleží, odkud bude pomoc vyslána.

Bezdrátovou komunikaci obstarává technologie Sigfox, která propojuje víc stanic najednou a má obrovský dosah signálu. „Tlačítka fungují na baterie, jejichž výdrž je minimálně pět let,“ řekl ICT manažer společnosti T-mobile Martin Buša.

Ilustrační snímek.
Město přidělí tisíce na podporu umělců