Bobři. Pro někoho škůdci, které je třeba vyhubit. Pro jiného zachránci, kteří pomáhají přírodě bojovat se suchem. Jisté je, že těchto chráněných zvířat přibývá a k vidění jsou už po celém kraji.

„Bobr evropský je tvůrcem krajiny, vodohospodářem a zadržuje v krajině vodu,“ vyzdvihuje přínos bobra plzeňský ochránce zvířat Karel Makoň.

Nadšeni z bobrů ale nejsou správci vodních toků. „Bobři kácí stromy a staví hráze, řeky a potoky se kvůli nim poté vylévají do luk a polí. Vyskytují se dlouhodobě na Klatovsku, Tachovsku, v okolí Přimdy a na Domažlicku,“ řekl šéf plzeňské pobočky povodí Vltavy Miloň Kučera. Na Rokycansku bobři sídlí v Hrádku, u Klabavy či ve Vranovicích. Obsadili tam Dírecký potok a jeho okolí. V Plzni se bobr vyskytoval u borské přehrady.

Zdroj: DENÍK/Antonín Hříbal

„Aktuálně se stěhují po všech řekách. Loni byla kritická situace u Vejprnického potoka, kde jsou v blízkosti domy a chaty. Hrozilo podemletí a vyplavení, protože bobři ucpávají výpusti svými norami v hrázích. Proto bylo nutné požádat Krajský úřad o opatření obecné povahy neboli zničení hrází. Další místa, na kterých bobr žije, jsou například u sv. Jiří a za Plzní v Malesicích,“ doplnila Alena Veselá z plzeňské pobočky povodí Vltavy.

Krajský úřad povoluje odchyty s následným humánním usmrcením. Povolené odstřely v době mimo rozmnožování jsou například na řece Otavě, která propojuje Plzeňský kraj s jižními Čechami a tudy procházející rybniční soustavou.

Kraj loni povolil patnáct výjimek k usmrcení bobra na rybnících a vodních nádržích. Hlavně kvůli funkčnosti čističek odpadních vod.

ZOO Plzeň poprvé odchovala korovce mexické.
Plzeňská zoo odchovala ještěry

„Odstřel dvou kusů problém neřeší. Lidé na ně nejsou zvyklí, a proto blázní,“ konstatuje ale plzeňský ochránce zvířat Karel Makoň.

Odstřel byl povolen například na rybnících Horní a Dolní Valdorf, na Novomlýnském rybníce nebo na Lelovském rybníce.

NAPADENÍ ČLOVĚKA

Na Domažlicku bobři v minulosti vyplavili sklepy u několika domů nebo podmáčeli železniční trať, na Klatovsku poškodili část smrkového lesa.

Bobr ale napadl i lidi. Loni pokousal 54letého muže venčícího psy u Drahotínského rybníka poblíž Plzně.

Podle Makoně se ale lidé bobrů bát nemusí, agresivní nejsou.

Ilustrační foto
Muže při procházce pokousal bobr