Incident, který nyní začal projednávat klatovský soud, se odehrál vloni koncem listopadu v klatovské Vídeňské ulici. Do ní se z parku, kde společně vypili lahev vodky, vydali Ivan Stojanov (22) a jeho dva kamarádi, jejichž jména kvůli nízkému věku nelze zveřejnit. Cestou potkali mladíka z Mochtína, na něhož prý mají pořádnou pifku. „Krade a lže. Řekl třeba, že mu umřela máma, a já se pak dozvěděl, že to není pravda," vysvětloval Stojanov soudu důvod útoku. Ten byl podle některých svědků velmi agresivní.

„Muž s jednou rukou toho kluka stáhl na vozovku. Pak kolem něj udělali kruh, kopali do něj a mlátili ho pěstmi. Kdo a kam kopal a mlátil, to nevím, ale účastnili se všichni tři. Po našem příchodu přestali, ale dál mu velmi vulgárně nadávali. Křičel hlavně ten bezruký, a to i za přítomnosti policie," popsal dění klatovský důchodce, který byl spolu s manželkou svědkem rvačky.

Stojanov ale u soudu popřel, že by mladíka, jenž utrpěl různá zranění hlavy a ledvin, mlátil. „On před námi utíkal a asi zakopl. Já ho chytil za kapuci a táhl ho do silnice. Vtom dostal jednu kopačku, ale nevím od koho. Já ho nemlátil. Pak se kolem nás seběhli nějací lidé a já na ně křičel, že já to nebyl," tvrdil Stojanov, který se v Klatovech „proslavil" tím, že v létě 2010 přežil srážku s vlakem. Přišel ale o ruku. Dnes pobírá invalidní důchod.

To, že by trojice mladíka zkopala, popřel u soudu i jeden z mladistvých. „Chtěli jsme ho zmlátit, ale míň, tohle se zvrhlo. Dal jsem mu jednu dvě rány pěstí, ale rozhodně jsem do něj nekopal a myslím, že ani nikdo jiný," prohlásil před soudem mladík, který nepatří mezi právě vzorné. Má za sebou i ústavní výchovu a podle posudku ho nezajímá škola ani práce. Jediné, co uznává, je parta. Má také nemalé zkušenosti s drogami.

Oba mladiství se po příjezdu policie a záchranky dali na útěk, Stojanov ale na místě zůstal a pokračoval v útocích. Podle zprávy městských strážníků na mladíka zalitého krví křičel „chcípni, ty zmr.." a snažil se ho kopnout, v čemž mu hlídka zabránila. Stojanov připustil vulgární nadávky, ale snahu o útok opakovaně popřel.

Líčení bylo odročeno na konec září, kdy by měli být vyslechnuti poslední z trojice útočníků a také napadený, jenž se bez omluvy nedostavil. Stojanovovi hrozí až deset let vězení, jeho dvěma kamarády se samostatně zabývá soud pro mladistvé.