„Na tento víkend jsme pro veřejnost připravili ukázky soudobé armádní techniky. Je toho k vidění hodně, samohybná houfnice, několik typů radarů, vozidla Pandur, Iveco, vyprošťovací technika, ženijní technika, bezpilotní prostředky a další. Skutečně je na co koukat,“ uvedl ředitel Krajského vojenského velitelství Plzeň Milan Sklenář.

Dle jeho slov je pro návštěvníky nejatraktivnější radiolokátor ST68, který je vidět hned při vstupu. Jde o pozoruhodný typ techniky, anténa se otáčí, takže návštěvníky zaujme na první pohled. Lákavá je také bojová technika i bezpilotní prostředky, což potvrzují i příchozí. „Radiolokátor jsem v životě na vlastní oči neviděl, takže jsem se až zalekl, jak je obrovský. Je to krásná povídaní. Technika mě zajímá a rád se podívám, kam se naše armáda posouvá. Je zajímavé to posuzovat s historickými, které máme možnost vidět v centru Plzně. Jsem rád, že se takto ve velkém slaví osvobození našeho města a velice obdivuji, že i veteráni sem stále jezdí i v tak vysokém věku,“ řekl jeden z návštěvníků Karel Souhrada.

Dorothea Murphy během dovolenky na francouzské riviéře, 1945.
Do Plzně nepřijeli jen američtí vojáci, nechyběly ani zdravotní sestry

Ti, kteří by chtěli obdivovat techniku podobně jako on, mohou příležitosti ještě využít v sobotu do 20 hodin. Jde o ojedinělou akci, která se nekoná každý rok. „Naposledy se taková prezentace konala v roce 2015. Chystali jsme ji na rok 2020, na 75. výročí osvobození, ale covid nám to překazil, stejně tak vloni. Podařilo se nám to tak až letos a určitě to stojí za to,“ řekl Sklenář.

Ten, komu by se armádní technika zalíbila, a chtěl se stát jedním v vojáků, má rovněž možnost. Na místě se totiž nachází i zástupci rekrutačního střediska, kteří jsou schopni poskytnout veškeré informace o službě vojáka z povolání i vojáka v aktivní záloze. „V souvislosti s mezinárodní situací se zájem o aktivní zálohu zvýšil, takže zájemců výrazně přibylo. Je vidět, že lidé cítí vlasteneckou povinnost,“ dodal Sklenář.