Kuchařskou show předvede divákům stejně jako vloni Zdeněk Pohlreich, další osobností na pódiu bude Jaroslav Sapík a také Jiří Babica. Taje molekulární kuchyně odhalí návštěvníkům Petr Koukolíček.

Také letos budou návštěvníci vybírat Západočeskou restauraci roku a Pivovar roku. Přihlášeno do soutěže je 15 TOP restaurací a 20 pivovarů. „Podařilo se nám letos pozvat i vinaře, takže milovníci vína budou moci ochutnat z nabídky českých a moravských vinařství," uvedl jeden z organizátorů Apetitfestivalu Petr Jirásek.

Návštěvníci najdou za Plazou kavárny, koktail bary, farmářské trhy a nejlepší česká i světová vína.

Brokolicové aleje na chlebových kopcích

Umění z jídla anebo jídlo uměním, tak to je food-art.

Na nedělním Apetitfestivalu předvedou tuto ne úplně obvyklou uměleckou disciplínu dvě plzeňské výtvarnice Štěpánka Bláhovcová a Barbora Motlová, které obrazy z jídla již několik let úspěšně tvoří.

„Na Apetitfestival jsme dostaly zcela konkrétní zadání. Oslovila nás společnost Plzeň 2015, abychom vytvořily její logo. Při ztvárnění konkrétního tématu se ale vždy snažíme, aby měl obraz nějaký příběh. Popřemýšlely jsme a nakonec se necháme volně inspirovat novou podobou parku ve Štruncových sadech. Zní to možná zvláštně, ale ztvárníme nejen samotné logo, ale také park s lidmi, jezírko s kachnami, rybáři, fontánu či děti na hřišti. A vše samozřejmě z jídla." popisuje tvorbu obrazu Štěpánka Bláhovcová.

Zlaté prase. Štěpánka Bláhovcová a Barbora Motlová tvoří výtvarný raut na  vánoční téma

Obě výtvarnice se věnují především klasické výtvarné tvorbě, grafice, malbě či sochařství. Když je ale před pěti lety oslovilo pražské divadlo Alfréd ve dvoře s prosbou, zda by nevytvořily tematický výtvarný raut, pustily se do toho s nadšením a vervou a od té doby se tomuto umění příležitostně věnují.

„Vytvoříme vždy obraz z jídla na nějaké téma, které nám zájemce zadá. Jde nám především o estetiku, ale samozřejmě musíme respektovat chutě, aby k sobě ladily. Každý takový obraz se totiž samozřejmě nakonec sní. Ale pracujeme s podobností věcí, takže například kachnu vytvoříme ze stroužku česneku a zobák z mrkve, kameny pak z brambor. Velký úspěch, chuťový i vizuální měly například naše sýrovo - mrkvové kostely lemované brokolicovými alejemi na chlebových kopcích," vypráví Štěpánka Bláhovcová.

Jídelní umělkyně shánějí suroviny, kde se dá, ale pokud to okolnosti jen trochu dovolí, snaží se tvořit ze sezonních potravin a klást důraz na jejich lokální původ.

„Obraz na plzeňském festivalu bude z různorodých surovin, ale část vytvoříme právě z regionálních potravin. Lidi doufáme potěšíme nejen vizuálně, ale i kulinářsky. Komponujeme to tak, že si přijdou na své jak milovníci sladkého, tak i příznivci dobrých a kvalitních uzenin," láká na dílo Bláhovcová.

Jak to všechno nakonec dopadne a jak to bude chutnat, se můžet přijít podívat na vlastní oči a ochutnat na vlastní jazyk v neděli od půl druhé na plzeňský Apetitfestival.

„Je to prostě klasická výtvarná práce, ale rozšířená o další rozměr, dimenzi chuti," podotýká Štěpánka Blahovcová.