Jedenapadesátiletá majitelka kavárny a cukrárny Fénix v Domažlicích už má za sebou i výrobu dortů v podobě masky Tutanchámona, fotoaparátu, aut, rtěnky, hasičské přilby, samopalu, ale i obřího hamburgeru. „Oblíbené jsou i dorty se zvířecími motivy, což se ale někdy neobejde bez pláče. To když na narozeninové oslavě dítěte je třeba dort ve tvaru pejska rozříznout,“ usmívá se Dvořáková.

Vyučená cukrářka tvrdí, že postup výroby je jednoduchý. „Korpusová hmota je spojena krémem nebo šlehačkou, vyztužena konstrukcí z čokolády a potažena marcipánovou hmotou. Důležitá je výtvarná práce,“ říká. Není divu, že se určitou dobu věnovala i malování. „Hodně mi se zdobením dortů pomáhá manžel, který se věnuje spíše malování krajiny a zvířat, já malbě figurální,“ říká cukrářka o mnohahodinové, někdy celonoční práci, po níž následuje náročný transport. „Zatím nejdelší cesta s dortem byla do Mnichova a do Jablonce nad Nisou. Cesta trvá déle, než normální jízda. Samozřejmě jsem vždy vyzbrojena nářadím a materiály k eventuálním úpravám.“ dodává.

I když se ceny obřích dortů pohybují od 700 do 3 500 Kč, závratný výdělek z nich není. „Když máte cukrárnu na kraji Domažlic, musíte mít nějakou speciální nabídku. Rakvičku či větrník dostanete všude, pro ty sem nikdo nepoběží,“ vysvětluje.