„Obracím se speciálně na voliče KDU-ČSL. Koalice Spolu vás nereprezentuje, hlas pro Spolu je hlas pro ODS. Máme hodně společného a jsem přesvědčen, že kdyby v této situaci volil Josef Lux, hlasoval by pro sociální demokracii,“ řekl Hamáček.

Jeho slova nezůstala bez odezvy. „Důrazně odmítám tvrzení pana Hamáčka, že by můj manžel Josef Lux volil ČSSD. Já i moje rodina aktivně podporujeme koalici SPOLU. Její program je postaven na modelu sociálně tržního hospodářství, který můj manžel vždy podporoval,“ napsala Věra Luxová.

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka
Lux by volil ČSSD, uvedl v superdebatě Hamáček. Lidovci požadují omluvu

Rozhořčeně reagovali i současný a bývalý předseda lidovců Marian Jurečka a Marek Výborný, který označil Hamáčkův výrok „za hranou férové diskuse“.

Šéf sociální demokracie chtěl zdůraznit, že ve vládě s ODS by lidovci museli zapomenout na zachování životních jistot pro zaměstnance, důchodce, rodiny s dětmi, ale přestřelil. Lidovci totiž i ve vládě s ODS (Josef Lux byl ministrem zemědělství v Klausově kabinetu) vždy prosazovali zákony pomáhající rodinám s dětmi či seniorům. A nezavírali oči před korupcí.

Byl to Josef Lux, který zavelel k odchodu z vlády po odhalení finančních skandálů ODS. Tím stál vlastně u zrodu pozdější středopravé koalice lidovců, Unie svobody, Demokratické unie a Občanské demokratické aliance. V září 1999 tyto strany uzavřely Svatováclavskou smlouvu, jejímž obsahem byl společný postup před sněmovními volbami i po nich.

Unikátní dotazník Deníku k volbám.
Unikátní dotazník Deníku: Ano, nebo Ne? 25 otázek pro lídry těsně před volbami

Čtyřkoalice výrazně uspěla v senátních volbách v roce 2000, kdy získala 17 z 27 křesel. Ve sněmovních volbách o dva roky později dosáhla na 14 procent hlasů.

Už tehdy si lidovci uvědomili přidanou hodnotu předvolebního spojenectví. Jiná věc je, že bez Josefa Luxe, který zemřel v roce 1998, neměla Čtyřkoalice přirozeného lídra a časem se rozpadla.

Jan Hamáček má možná pravdu, že logičtějším spojencem lidovců je spíš než ODS sociální demokracie. Jenže jaká? V podobě „Husté dvojky“ Jany Maláčové a Matěje Stropnického, jež chce dávat pokuty za neobsazené byty a odvolává se na Husákův stavební boom? Nebo té, která touží po dalším vládním spojenectví s hnutím ANO, jak včera Hamáček přiznal?

Tomio Okamura s čepicí MAKE BABIŠ SLOVAK AGAIN z dílny grafika TMBK
Zájem o oblečení ve stranických barvách roste. U voleb v něm ale můžete narazit

Nedivím se, že Jurečkovo vedení KDU-ČSL vnímá výzvu předsedy ČSSD nejen jako podraz, ale také jako zoufalou snahu na poslední chvíli zachránit pětiprocentní hranici a hlavně obživu plynoucí ze sněmovních či vládních křesel.