Předchozí
1 z 8
Další

Deník všem položil dvě stejné otázky:

1) Proč jste se rozhodl(a) kandidovat do Senátu?
2) Jak vidíte svoje šance?

Senát České republiky. Ilustrační fotoSenát České republiky. Ilustrační fotoZdroj: Deník/Babej Ivan

Více k senátním volbám najdete zde.
Přehled kandidátů za volební obvod č. 7 zde

Jiří Valenta (56, KSČM, pedagogický pracovník):

Jiří ValentaJiří ValentaZdroj: Archiv

1) Do senátní předvolební kampaně jsem se zapojil s mottem „slušnost – spravedlnost – solidarita“, jehož obsah se snažím realizovat i v osobním životě. Sociálně spravedlivá společnost by měla být cílem každého slušného politika, neboť lidé se rodí jako sobě rovní a není tak možné, aby i přes rozdíly v získaném ekonomickém statusu měli také rozdílný přístup k naplňování svých zákony garantovaných práv, možnostem získávání práce, ale i k dalším sociálním vymoženostem našeho státu, na jehož rozvoji se bez rozdílu podílely četné generace našich předků. Odmítám přepisování dějin a s tím spojenou vlnu „obrazoborectví“. Vlastenectví, češství a slovanství, v kombinaci s levicovými hodnotami a oprávněnými zájmy obyvatel ČR, pro mne jsou a vždy také budou velice důležitými aspekty a současně i hnacím prvkem v mé další politické práci, a právě pro prosazení těchto priorit kandiduji nyní také do Senátu PČR.

2) Výsledek volby shledávám jako zcela otevřený, přestože konkurence je v tomto volebním obvodě poměrně silná. Domnívám se ale, že mohu nyní občanům nabídnout nejen odpovídající odborné vzdělání, ale i dlouholetou a poctivou zkušenost s prací v zastupitelských orgánech nižší úrovně, ale i dvě poměrně úspěšná volební období v Poslanecké sněmovně PČR. Když jsem v roce 2012 kandidoval do Senátu v sousedním volebním obvodě, tak jsem jen těsně prohrál ve druhém kole s mnohem známější sociální demokratkou, exministryní Miladou Emmerovou, a tak se domnívám, že slušnou šanci na zvolení bych mohl mít také zde.

Jan Kůrka (79, SPD, trenér, olympionik)

Jan KůrkaJan KůrkaZdroj: Archiv

1) V senátu v současné chvíli evidentně chybí převaha zdravého selského rozumu. Vzhledem k věku senátorů bych očekával vlastenecký přístup k řešení jak českých, tak i vnějších problémů, které hýbou světem. To se bohužel neděje! Moji navrhovatelé mě ujistili, že mám na to, abych dokázal obhájit to zdravé a ukázat na to falešné, co naši republiku a život občanů posouvá - ale bohužel směrem dolů. To jsem v minulosti mnohokrát dokázal, i za cenu nepříjemných následků pro moji sportovní kariéru.

2) Vzhledem k malé medializaci předpokládám umístění někde uprostřed pole kandidátů.

Pavel Šrámek (57, PRO PLZEŇ, farmář, zemědělec)

Pavel ŠrámekPavel ŠrámekZdroj: Archiv

1) Jsem rodákem z tohoto regionu, pocházím z Měčína u Klatov a z Klikařova u Nepomuka, moji příbuzní žiji v Žinkovech, Přešticích, Dobřanech a v Plzni. Nyní bydlím v Plzni. Pracuji v zemědělství na farmě v Líních u Plzně, kde vyrábíme potraviny pro lidi. Nikdo nezná tento senátní obvod tak dobře jako já, znám problémy lidí v něm žijících, protože to jsou i mé problémy. Do Senátu se nejdu schovat. Senát není trafika, senát je práce pro lidi. Mám tři hlavní cíle pro tuto krizovou dobu. Chci prosadit zastropování cen elektřiny jako na Slovensku a odstoupení z podivné burzy v Německu. To není trh, ale spekulace a chamtivost. Dále chci prosadit zastropování marží distributorů pohonných hmot na úroveň z roku 2021. Nakonec chci prosadit snížení DPH na základní potraviny. Pak bude inflace pod kontrolou.

2) Ze zkušenosti z poslanecké sněmovny vím, že věci se dají prosadit, když za sebou nemáte stranické sekretariáty. Proto své šance vidím velmi vysoké. Věřím, že lidé to ocení a chtějí v Senátu zdravý selský rozum, který tam přinesu. Proto své šance vidím hodně vysoké a mohu lidem slíbit, že já své sliby v Senátu splním.

Václav Chaloupek (73, STAN+OPAT, producent dětských pořadů, senátor)

Václav ChaloupekVáclav ChaloupekZdroj: Archiv

1) Po šesti letech v Senátu mi zbylo několik nedodělaných připravovaných zákonů a vyhlášek, na nichž bych se rád podílel. Je to zatím hodně špatný zákon o myslivosti, vyhláška, která umožňuje zabíjení březích laní a kolouchů po celý rok a rád bych ji zrušil, nový zákon, připomínající vysídlené a zaniklé obce, pomoc obcím na Chanovicku a Horaždovicku, kde by se proti názoru občanů mělo stavět obrovské úložiště radioaktivních odpadů. A také další zákony, které ovlivní životy mých blízkých a vlastně všech občanů.

2) V současné době při náladě společnosti si vůbec netroufám tipovat. Když sleduji billboardy a předvolební materiály, tak zjišťuji, že nedokážu ani zastropovat ceny různých komodit, ani zlevnit, ani zastavit běžence, nechci jednat s putinským Ruskem, vystoupit z NATO či EU, nebo sešrotovat elektromobily. Zato vím, o čem jedná Senát, jaké jsou jeho pravomoci a čím se nikdy nezabývá.

Daniela Kovářová (57, nezávislá kandidátka, rodinná advokátka a spisovatelka)

Daniela KovářováDaniela KovářováZdroj: Archiv

1) Na náš ještě pořád celkem normální svět stále agresivněji více útočí aktivisté, politici a média, kteří by z nás chtěli vychovat součástky pro své nové pokrokové pořádky. Nevidím strany ani silné politiky, kteří by bránili staré dobré osvědčené hodnoty, přestože naprostá většina mých spoluobčanů chce náš normální svět zachovat, chtějí si žít podle svého, mluvit spolu a nebát se vyslovovat své názory. Navzdory tomu se schvaluje stále více přikazovacích a zakazovacích zákonů a neustálé regulace zmenšují prostor k životu na krabičku od sirek, jež je spíš rakví než místem pro život. Proto jsem se rozhodla kandidovat, abych normální svět bránila před zničením. Nebo minimálně jeho zničení alespoň trochu pozdržela.

2) Jako jediná nezávislá kandidátka to mám nejtěžší ze všech. Na rozdíl od kandidátů nominovaných politickými stranami jsem musela posbírat hlasy pod petici, platím si sama náklady na kampaň a nemám kolem sebe žádné profesionální týmy, které by za mě vymýšlely odpovědi, sestavovaly komentáře na sociální sítě, zaplnily média inzercí a oblepily Plzeňsko plakáty. Straničtí kandidáti hovoří na tribunách a otevírají zvířecí výběhy, mně naopak zakazují mluvit o rodině na akcích, které jsem léta podporovala, a strhávají pozvánky na mé akce. Proto jsem svou kampaň postavila na osobních kontaktech s voliči. Jezdím za nimi, potkávám se s nimi v konzumech, na návsích, na zahradách. Žiju v tomto pěkném kraji už 27 let, chodím tady nakupovat a do hospody, znám jeho problémy a slyším stesky i bolesti svých spoluobčanů. A jak dopadnou volby, to už nechám na nich.

Josef Váňa (69, ANO, žokej, vítěz Velké pardubické, trenér, místostarosta)

Josef VáňaJosef VáňaZdroj: Archiv

1) Když chci něco změnit, jsem zvyklý nesedět na zadku, ale něco pro tu změnu udělat. Změnit chci podmínky pro rozvoj dětí a život seniorů. Konkrétně chci nyní ještě teď na podzim pomoci zvýšit rodičovský příspěvek ze stávajících 300 000 korun na 400 000 korun a nastavit jeho systémové zvýšení vždy, když inflace překročí hranici 5 %. U seniorů chci podpořit zvýšení důchodů nad zákonem stanovenou mez, a to hned v lednu 2023. To jsou nejbližší plány. Za hlavní regionální problémy, kterým se senátor musí věnovat, považuji dopravní infrastrukturu. Jde především o trvalou podporu realizace obchvatů a silnic v lokalitách Plzeň-Slovany, Losiná, Nezvěstice, Chválenice, Stod, Přeštice, Šlovice, Životice, Horažďovice, Kasejovice a Zavlekov. Věnovat pozornost se musí také bezpečnosti v Plzni a v neposlední řadě se musí zastavit záměr zrušit letiště Plzeň Líně. Osobně celý život od útlého mládí tvrdě pracuji. Nyní starost o stáje předávám synovi a všechnu energii, které mám stále opravdu dost, hodlám věnovat v případě úspěchu Senátu.

2) Nevím a nezkoumám to. Stejně jako jsem v roce 1991 při Velké pardubické po pádu na Poplerově skoku nevěděl, jestli, když znovu na Železníka nasednu, jsem schopen ještě vyhrát. A vyhrál jsem. Je nutné to prostě zkusit. Pak se uvidí. A bojovat až do konce, abych si mohl říct, že jsem pro úspěch udělal maximum.

Karel Naxera (50, KDU+ODS+TOP 09, starosta města Přeštice)

Karel NaxeraKarel NaxeraZdroj: Archiv

1) Rozhodl jsem se přijmout kandidaturu do Senátu, protože se náš stát i celá Evropa nachází ve složitém období. Sílí krize energetická, klimatická, bezpečnostní a uprchlická. Před žádnou z nich nesmíme zavírat oči. Věřím, že díky svým zkušenostem starosty Přeštic a ještě před tím manažera či podnikatele, mohu být užitečný právě jako senátor, který je připraven těmto výzvám čelit.

Celý náš senátní obvod, tj. Slovany, jižní Plzeňsko a Horažďovicko, nutně potřebuje efektivně a citlivě řešit dopravu. Ať už jsou to státní komunikace v Plzni, potřebné obchvaty obcí a měst, kde je nyní dopravní situace často neúnosná, tak kvalitní a propojená veřejná doprava.

Pozornost chci věnovat také péči o krásnou přírodu, řeky a lesy, které na jižním Plzeňsku a Horažďovicku máme. V Plzeňském kraji žiji od narození, vychovávám tu s manželkou své dva syny. Osobně mi tedy záleží na tom, aby oni stejně jako všichni místní občané žili ve zdravé a zachovalé krajině. Za zásadní proto považuji realizaci opatření pro zadržování vody v krajině, rozumné zemědělství a zavádění udržitelného odpadového hospodářství.

V neposlední řadě bych se chtěl věnovat problematice rostoucích cen energií a energetické bezpečnosti ČR, protože to jsou oblasti, které nyní naše občany nejvíce trápí.

2) Mým cílem je samozřejmě volby vyhrát a dělám pro to maximum. Během svých cest po volebním obvodu se setkávám s mnoha lidmi, kteří chápou roli Senátu jako důležitou pojistku demokracie, záleží jim na jeho složení a vyjadřují mně podporu. Přál bych si, aby takových občanů přišlo k volbám co nejvíce, neboť výsledek je jen v jejich rukou.