Goldfinger, Thunderball, Žiješ jenom dvakrát. Ale také Příliš vzdálený most, Jméno růže, Neúplatní a Indiana Jones. Kdekoli se tento šaramantní Skot s lehce ironickým úsměvem objevil, dal filmu patřičný šmrnc.

Rodák z Edinburgu se dnes těší mimořádným poctám a ženy v jeho společnosti navzdory vysokému věku stále jihnou. Nebylo to tak ale odjakživa. Syn řidiče náklaďáku se zkraje protloukal všelijak.

Ilustrační foto.
Američani v Česku dotočili seriál, utratili rekordní tři miliardy korun

V pouhých šestnácti letech se dal ke královskému námořnictvu, kvůli zdravotním problémům byl ale za tři roky zbaven služby. Zbyla mu z ní dvě tetování, dokládající Conneryho vlastenectví a rodinné hodnoty: Scotland Forever (Navždy Skotsko) a Mum and Dad (Máma a táta).

Střídal zaměstnání, sbíral zkušenosti jako sborista londýnského souboru South Pacific, reprezentoval Skotsko v soutěži Mr. Universe. Vše se ovšem hodilo. Když se rozhodovalo o prvním Bondovi stříbrného plátna, získaly mu vysoká postava a okouzlující chování klíčové body u producentů. Tak se zrodil Dr. No. Časem ho vystřídali jiní herci, prvenství a noblesu, kterou agentovi 007 dal, už mu ale nikdo nevezme.

Nejvyšší skot

Držel v rukou ty nejkrásnější herečky, řídil stylová auta, sjížděl lyžařské svahy a boxoval. A samozřejmě upíjel pověstné Martini, objednávané slovy „nemíchat, protřepat“. Jedna z jeho kolegyň o něm okouzleně pronesla: „Je to nejvyšší a nejšaramantnější Skot, jakého jsem kdy viděla.“ Co dodat?

Autor zániku. Některé mé látky jsou prokleté. Třeba Smrt svatého Vojtěcha, říká Vladimír Körner. Zkraje srpna převzal výroční cenu Asociace českých filmových klubů
S Vladimírem Körnerem o cenách i vášni pro motorky: Hrát pasiáns a čučet do dáli

Díky zmíněnému kouzlu a vyzrálému herectví (které mimochodem nikdy nikde nestudoval) prošel různými žánry a charaktery. Zazářil v téměř šedesátce rolí, točil s Alfredem Hitchcockem, Sidneym Lumetem, Terry Gilliamem či Johnem Hustonem.

Nezapomenutelný je jeho mnich z adaptace Ecova románu Jméno růže, kapitán sovětské ponorky v Honu na ponorku i půvabně roztržitý otec Indiana Jonese. Za roli poctivého pochůzkáře v Neúplatných dostal svého prvního Oscara. Teprve na prahu šedesátky.

Kariéra bez Gandalfa

Jeho smysl pro spravedlnost a vlastenectví jsou pověstné, jak ale říká, netřeba to přehánět. I pokud jde o národní legendy. Třeba ve filmu Robin a Mariana demýtizujícím Robina Hooda, kde mu po boku stála půvabná Audrey Hepburn. Ostatně kdoví, třeba vzal roli i kvůli ní.

Smrt na Nilu
Do kin míří adaptace románu Agathy Christie Smrt na Nilu

Odmítl naopak roli Gandalfa v Pánovi prstenů, neboť se mu nechtělo trávit dva roky života na Novém Zélandu. Pro herce zjevná ztráta času, pro nás diváky věčná škoda, byl by to důstojný čaroděj.

Místo toho s druhou ženou Micheline budoval středomořské sídlo ve Španělsku. Je vášnivým hráčem golfu (jemuž propadl v roce 1964 při natáčení Goldfingera) a podle People Magazine nejpřitažlivějším mužem světa. „No, radši bych byl mužem s dobrou pověstí. Jako třeba Hitchcock,“ komentoval to Connery věcně.