Nemocnice se během první i druhé vlny epidemie potýkaly s nedostatkem krve. Mnoho pravidelných dárců onemocnělo nebo se obávalo na odběr kvůli riziku nákazy přijít. Na četné žádosti nemocnic se však ozvala také řada prvodárců, kteří často pocházeli právě z řad záchranných složek nebo sportovců. A kromě krve byla poptávka také po plazmě, která je tekutou složkou krve a obsahuje celou řadu životně důležitých bílkovin, protilátek a faktorů krevního srážení, které nelze nijak vyrobit.

U Perninku na Karlovarsku došlo k železničnímu neštěstí. vyžádalo si dva mrtvé a mnoho zraněných.
Nejdůležitější krátké zprávy z července

„Podle prvních zkušeností se ukazuje, že dostatečnou hladinu protilátek má v krevní plazmě přibližně dvacet procent testovaných osob. Není přitom prokázaná přímá souvislost mezi závažností průběhu onemocnění a množstvím protilátek. Nicméně častěji je mají ti, kteří prodělali těžkou formu onemocnění,“ sdělil René Kamrla, zástupce primářky Hematologicko-transfuzního oddělení Uherskohradišťské nemocnice.

Plazmu darovali například vojáci ze Strakonic. Na odběr dorazil i desátník Jindřich Matějka. „Měl jsem teplotu, pálilo mě na hrudi a přišel jsem o čich,“ popsal příznaky nemoci covid, kterou prodělal. Ve svých šestadvaceti letech pravidelně daruje krev a je zapsán i v registru dárců kostní dřeně. „Hlavně když to někomu pomůže,“ vysvětluje desátník Matějka, proč by neváhal s darováním plazmy.

Šéfredaktor rekordmanem

Rekordmana, který daroval krev stokrát, má ve svých řadách i Deník – je jím šéfredaktor Slováckého deníku Pavel Bohun. Podle jeho slov se mu podařilo doputovat k tomuto počtu odběrů symbolicky v období, kdy o jeho krev v koronavirové krizi projevila transfuzní stanice zájem. Zařadil se tím do velké rodiny zaměstnanců Deníku, kteří svým čtenářům kromě porce každodenních informací přinášejí také nezištnou pomoc.

Vtip na koronavirus
Pro zasmání z měsíce července

„Většinou mi to vyjde během dvanácti měsíců třikrát, výjimečně to stíhám čtyřikrát, jako například letos. O to víc mě těší a naplňuje, že tento můj stý odběr přišel netradičně v době koronavirového nouzového stavu, kdy mně z ,transfuzky‘ volali, že by moji krevní skupinu nula plus potřebovali, ať přijdu,“ uvedl novinář.