Řeč je o sportovci, trenérovi a držiteli několika titulů v karate, který před osmi lety založil Champions team. A také podnikateli v netradičním odvětví. Miroslav Boguský vychovává se svými kolegy malé sporťáky v deseti tělocvičnách v sedmi městech v Karlovarském kraji.

Koníček pomalu přerostl v jeho živobytí. „Věnujeme se sportovnímu karate, ale také oblíbenému parkouru, judu a sportovní přípravce,“ říká karatista a podnikatel Miroslav.

Právě Champions team se řadí ke špičkám v oboru. V jeho týmu v současné době trénuje přes 450 dětí všech věkových kategorií. „Dvaadvacet z nich je současnými reprezentanty českého karate,“ říká hrdě. Členové se připravují pod vedením patnácti trenérů s licencemi Českého svazu karate.

Golf se hraje i z písku. Lukáš při odpalu
Tragédie jako cenný dar? Muž se dnes živí trénováním a organizací golfu

Podnikání v takovém oboru znamená neustálé zlepšování se ve všech odvětvích. Člověk musí být nejen vynikajícím trenérem, ale i psychologem, pedagogem a musí se orientovat i v propagaci a tak dále. Dětem totiž musí suplovat i rodinu, když jedou někam dál. Město, ve kterém se narodil, nepatřilo v devadesátých letech zrovna k nejbezpečnějším.

„Nejspíš proto rodiče chtěli, abych chodil na hodiny karate a uměl se aspoň trochu ubránit,“ vzpomíná Miroslav.

Karatistické začátky. Miroslav jako malý klukKaratistické začátky Miroslava Zdroj: se souhlasem Miroslava Boguského

Sám se vlastně diví, že u karate vydržel. Dříve se prý trénovalo jinak. Do kurzů se běžně hlásilo i sto padesát nováčků a tím pádem musela probíhat velmi tvrdá selekce, přičemž děti prověřily náročné tréninky. 

Miroslav působí na pozici hlavního trenéra Champions teamu a na pozici reprezentačního trenéra kumite v národní reprezentaci a také je pedagogem dvou projektů, které uči sebeobranu žáky základních a středních školách v Karlovarském a Pardubickém kraji.

Podnikání ve všech směrech 

Miroslavovo podnikání není jen o samotném tréninku, ale také o propagaci činnosti, marketingu a samozřejmě i v logistice. Zvládnout a zorganizovat vše dohromady, aby sportovní podnik fungoval, je práce pro pořádného chlapa. Dětem navíc musí suplovat i rodinu, když jedou reprezentovat někam dál.

Helena Valo (vlevo) a její obchod s potřebami pro dvojčata
Dvojčata jí obrátila život naruby. Žena pro ně otevřela první obchod v Česku

Začátky podnikání v takovém oboru nebyly snadné. Miroslav Boguský měl výhodu, že se od dětství mezi šampiony pohyboval, znal prostředí a věděl, co vše se musí udělat a zařídit. Karate se řadí mezi vrcholové sporty a přípravy a tréninky jsou velmi náročné. Obsahuje jak atletiku, posilovnu, plavání, kompenzační cvičení, tak samotné karate.

O lecčems svědčí i motto, které Miroslava provází kariérou: „Pamatuj, že každý černý pás a mistr světa byl na začátku bílý pásek, který se jen odmítl vzdát.“