Jako ze špatného snu se může zdát průběh hašení požáru, který vznikl ve čtvrtek odpoledne na posekaném poli obhospodařovaném ZOD Mrákov mezi Stráží a Pasečnicí. Při zásahu totiž přišli domažličtí profesionální hasičtí záchranáři o svůj velitelský speciál.

„Na poli sekaly dva naše kombajny pšenici, když si jeden z kombajnérů všiml, že kus od něj hoří strniště. Oba z pole proto vyjeli a zavolali hasiče," uvedl Deníku Václav Kůstka, jenž má v družstvu na starosti rostlinnou výrobu.

„Požár na ploše o velikosti 10 arů byl nahlášen ve 14.27 hodin, na místě zasahuje 10 jednotek," zněla první informace mluvčí HZS Plzeňského kraje Pavly Jakoubkové.

To však zanedlouho nebyla pravda, neboť v průběhu hašení požár zasáhl nejen daleko větší část pole, než o které se zprvu hovořilo, ale také velitelský vůz hasičů.

„Zřejmě vlivem horkého, rozžhaveného motoru došlo ke vznícení slámy, která ulpěla či se namotala na spodku vozidla. Naštěstí se příslušníkům HZS nic nestalo," říká Václav Petržík, ředitel Územního odboru HZS Plzeňského kraje v Domažlicích.

„To auto před sebou hrnulo nevědomky zapálenou slámu, kterou mělo i pod sebou," uvedl Deníku čtenář Michal Kolbaský.

Zajímalo nás, nakolik je poškozeno velitelské vozidlo Ford Ranger.

„Pokud se ptáte na škodu, činí na vozidle zhruba 800 000 korun, další škoda ve výši zhruba dvě stě tisíc korun je na jeho vybavení – tolik v krátkosti," odpověděl Petržík.

„Celé pole má 34 hektarů, 20 z nich bylo požárem zasaženo. Naštěstí už z pole byla pšenice sklizená, zůstala tam jen sláma v řádcích," doplnil agronom Kůstka v době, kdy už byl požár lokalizován.

„Jsem rád, že se hasičům podařilo oheň zkrotit a nedostal se k Pasečnici, konkrétně k domu po levé straně silnice ve směru od Stráže. Výborné je také to, že hasiči ohni přehradili cestu a nedostal se dál do lesa, že se jim podařilo požár zastavit. Pomohla i naše zemědělská technika, s níž jsme místo požáru oborávali," zakončil Kůstka.

U požáru pole zasahovalo nakonec dle upřesnění mluvčí HZS devět jednotek, a to profesionální z HZS Domažlice a dále i jednotky dobrovolných sborů z Domažlic, Horšovského Týna, Poběžovic, Kouta na Šumavě, Kdyně, Chodova, Klenčí pod Čerchovem a Stráže.

Zjišťovali jsme, zda ztráta zásahového vozidla neohrozí akceschopnost HZS Domažlice. „Organizačně si vše samozřejmě zajistíme tak, abychom fungovali jako před požárem vozidla. Letošní léto je opravdu suché a panují extrémně vysoké teploty. V přírodním prostředí hoří hodně často, a proto bych v této souvislosti zmínil vydané nařízení hejtmana Plzeňského kraje v době zvýšeného nebezpečí vzniku požárů. V podstatě platí přísný zákaz pálení odpadu a také rozdělávání ohně ve volné přírodě, zákaz se vztahuje i na odpalování pyrotechniky či pouštění balonků štěstí," upozornil Petržík.

Nakonec nám prozradil i to, že dosud avizovaná škoda na zásahovém vozidle HZS ve výši zhruba milion korun nemusí být tak vysoká. Záleží, nakolik bylo poškozené speciální vybavení.

„Auto zřejmě bude z velké části na odpis, neboť je z 80 % poškozené. My nyní ještě zkoušíme prověřovat, jak hluboce jsou poškozeny věcné prostředky umístěné ve vozidle. Možná, že jejich poškození je pouze povrchové. Zatím tedy děláme jejich důkladnou revizi," uvedl na závěr ředitel HZS Domažlice.

Zdroj: Youtube