Firma existuje už bezmála tři desítky let a dnes je podle jednatele Zdeňka Skaly největším tuzemským producentem žampionů. Nyní jich vyprodukuje ročně zhruba tisíc tun (bílých i hnědých, tzv. krémových), k tomu vypěstuje ročně 150 až 200 tun hlívy ústřičné. Zhruba polovina produkce jde do tuzemských řetězců, farmářských obchodů a podobně a druhou polovinu vyváží na německý trh.

„Největším problémem žampionářství v ČR je obecně to, že cena za kilogram bílých žampionů byla v roce 1992, kdy jsme začínali, vyšší, než je dnes. Přitom se výrazně zvýšily mzdy, náklady na energie, suroviny i další vstupy. Musíme proto zefektivňovat výrobu a snažit se o přidanou hodnotu. Tou je právě žampion s vyšším obsahem vitaminu D,“ vysvětluje Skala.

Pod rukama šikovných foukačů a malířek vznikají krásná ručně vyráběná dílka.
Vlastenecké perníčky i Popelčiny oříšky. Výrobce ozdob vsadil na česká témata

Už před čtyřmi lety informoval Státní zdravotní ústav, že dlouhodobý národní monitoring ukázal, že více než 99 % české populace ve věku 4 - 90 let nekonzumuje ve své obvyklé stravě dostatečné množství vitaminu D (vitamin D2 + D3), který ovlivňuje obrovskou plejádu funkcí organizmu, od zdravých kostí až po výkonnou imunitu. Organismus si ho sice dokáže vyrobit sám z cholesterolu v kůži díky UV záření, ale zvláště v zimním období je to velmi problematické, obzvlášť u dětí a seniorů. Proto je dobré přijímat vitamin D z potravin. A mezi ně patří i houby, u nich obsah vitaminu D výrazně ovlivňuje sluneční svit (či jeho simulace).

A právě tento článek byl vloni na podzim během covidové pandemie impulsem pro vedení Agaricusu, aby zkusilo najít cestu k produkci žampionů s vysokým obsahem „déčka“.

Radek Slabý, zakladatel firmy na výrobu trvanlivého jídla na cesty Adventure Menu, ukazuje porci 450 gramů svatomartinské husy v sáčku a husí sádlo.
Lidé chtěli kapra a salát v sáčku. Dostali svatomartinskou husu, vydrží tři roky

„Žampion obsahuje látku ergosterol, která vytváří vitamin D působením stejného záření, jako nám v těle. Začali jsme to zkoumat, šli jsme spoustou slepých uliček, až jsme dokázali zajistit přesný zdroj osvitu, který simuluje sluneční svit v létě a generuje v žampionech z ergosterolu vitamin D. Udělali jsme stovky analýz, abychom znali přesnou dávku a splňovali normy,“ uvádí Skala s tím, že dnes jsou schopni vyprodukovat žampiony, které mají desetkrát víc obsahu vitaminu D, než žampiony běžné. Vše s posvěcením Evropské unie.

Pěstování žampionů není lehké

Než ale projdou houby speciálním zařízením, kde jsou osvíceny, musejí se vypěstovat, a to není tak lehké, jak by se mohlo zdát. „Substrát s podhoubím dovážíme z Německa. Musíme ho zalévat a pak tři až čtyři dny sklízíme žampiony podle potřebné velikosti. Po sklizni vše vyčistíme, zase zaléváme a pak zase sklízíme. Celkem jsou tři cykly, pak se mění substrát. Teplota se udržuje 17 až 18 stupňů,“ popisuje firemní mistrová Svitlana Pitra.

Hlávky se prvotně očistí od hrubých nečistot a zbytků hlíny.
Zelí kvasí i rok. Do Křimic si pro zdravou pochoutku jezdí lidi z celého Česka

Doplňuje, že pracovníci musejí dávat velký pozor na to, aby nezanesli do prostor s houbami plísně či infekce. „Takže se dezinfikujeme, pracujeme jen v rukavicích,“ dodává.

Speciálním zařízením, které zvyšuje množství vitaminu D, neprochází všechny houby, ale jen menší část produkce. Tu zatím firma nevyváží a v tuzemsku ji koupíte jen v internetových obchodech, v supermarketech ne.