Letos opustilo pekárnu neuvěřitelných čtrnáct metráků vánočního cukroví.
„Letos jsme s pečením začali už poslední týden v listopadu. Speciální zakázku si objednali Rakušanéi a Němci, kteří chtějí cukroví hned na začátek adventu. Pro náš trh jsme začali péct druhý týden v prosinci. Pečeme až do třiadvacátého. Ve čtvrtek a v pátek jsme se pustili do vánoček. Upekli jsme jich čtyři sta," říká majitelka cukrárny Marie Vondrovicová.
Aby bořická pekárna stačila uspokojit všechny své zákazníky a odběratele, peče zde pětadvacet žen, na dvě směny, sedm dní v týdnu.
„Je to kolotoč, ale děvčata jsou velice šikovná a zručná. Ráno cukroví plníme a zdobíme, odpoledne balíme a expedujeme. Všechny se dělají ručně, stejně jako doma," vysvětluje majitelka pekárny.
Vyhlášené bořické vánoční cukroví se dováží nejen do obchodů v Domažlicích, ale také do zahraničí. Pochutnávají si na něm lidé v Bruselu, Francii, Itálii, Rakousku a Německu.
„Dříve jsme pekli jen máslové a čajové cukroví. Letos jsme sortiment rozšířili o dia a speciální cukroví ," prozradila Vondrovicová.
Mezi pětačtyřiceti druhy cukroví najdou své i ti největší fajnšmekři. Pochutnat si mohou na marcipánovém cukroví plněném vaječným koňakem, marokánkách či sušených švestkách v rumu, plněných mandlí a politých čokoládou.
„Letos jsem až do Štědrého dne v práci, tak jsem nechala cukroví na odbornících. Když víte, od koho si ho koupit, není to žádný problém. Bořické cukroví je poctivé a nijak si nezadá s tím doma pečeným," řekla Marie Budínová z Domažlic.
Bořická pekárna zavře dveře 23. prosince. Majitelka však pamatuje i na opozdilce.
„Mám už svou klientelu pravidelných zákazníků, kteří chodí na poslední chvíli. Pro cukroví jezdí až na Štědrý den. Abych nemusela stále běhat z domova do pekárny, naložím cukroví do auta, nechám ho stát na dvoře a tam ho vydávám. Moji zákazníci – opozdilci už ví, kam si pro ně mají přijet," dodává s úsměvem Vondrovicová.