Sezona v pálenici začíná příští týden, ve středu 28. srpna, zda bude co pálit, se teprve ukáže.

„V loni bylo ovoce tolik, že jsme měli problém vyhovět každému. Tvořily se zde fronty a v říjnu se přijímalo ovoce pouze po telefonické dohodě. Podařilo se nám zvýšit kapacitu sudů. Letos je podle všeho nebudeme potřebovat. Úroda je malá a jak to vypadá, příjem ovoce proběhne bez omezení,“ říkají Císlerovi s tím, že i s tím musí při svém podnikání počítat.

Ten, kdo měl štěstí, nějaké ovoce se mu urodilo a rozhodl se je zkapalnit, nezaplatí více než v minulých letech.
„Cena je stejná jako poslední dvě sezony. Naší hlavní zásadou je, postarat se o ovoce co nejlépe, protože dobrou pálenku oceníme všichni hlavně v zimních a jarních měsících jako prevenci proti  bacilům a virům,“ říkají s úsměvem Císlerovi.

Základem dobré pálenky je zralé, čisté a hlavně zdravé ovoce, do nějž je radost se zakousnout a samozřejmě dobře založený kvas.
„Vloni nás velmi potěšilo, že řada našich zákazníků si udělala podle našich rad kvas doma. Mnozí si ho zakládali a hlídali poprvé. O to větší radost pak měli z chutné pálenky,“ pokračují Císlerovi

A jak se takový  kvas zakládá?
Ovoce se musí rozmělnit. Jablka, hrušky rozdrtit na kaši, třešně, mirabelky a švestky rozšťouchat, vyšlehat metlou. Struktura by měla být jako dětská přesnídávka. Pak hmotou do tří čtvrtin naplníme čistou plastové nádoby. Pak  připravíme zákvas. Do malého kbelíku dejte hrst rozmělněného ovoce, přidejte litr převařené vody zchladlé na 40 stupňů Celsia a vmíchejte pekařské kvasnice, na padesát litrů kvasu dva sáčky. Kvásek nechte vzejít a vmíchejte do kvasu.

Do takto založeného kvasu přidávejte po dobu pěti dnů  rozmělněné ovoce. Vždy je třeba sud dobře uzavřít. Pod víko můžeme dát igelit nebo tenkou folii. Někdo přikrývá soudky dekou nebo starými kabáty, což je také dobře, protože kvašením vzniká teplo, které pak neutíká do okolí. Sud postavíme na prkno nebo polystyrén do teploty dvanáct až patnáct stupňů Celsia.

„My necháváme kvasit ovoce poměrně dlouho a to minimálně tři měsíce. To se nám osvědčilo. Když se kvas uspěchá, je menší výtěžnost. Základ úspěchu a dobré pálenky je  dobře založit kvas. Pokud se tam v počátku chytne špatná mikroflóra,  nedá se to již napravit,“ dodávají Císlerovi.