Ať chceme, nebo ne, elektromobilita se pomalu stává součástí našich životů. A jestli už pomalu o pořízení elektromobilu přemýšlíte, těchto deset důvodů by vašemu rozhodování mohlo pomoci.

Pořídit a provozovat elektromobil se může i přes vyšší počáteční náklady vyplatit. Jen je třeba předem dobře počítat. Čím více totiž najedete, tím rychleji se dostanete do bodu, kdy buhttps://www.tipcars.com/elektromobil/de jeho provoz levnější.

Dobrou zprávou je fakt, že doma si dnes z klasické zásuvky nabijete jakýkoli elektromobil. Jen je třeba počítat s nižší rychlostí nabíjení. Řešením jsou takzvané Wallboxy, které šťávu doplní mnohem rychleji.

Kancelář, datová schránka, podnikání. Ilustrační foto
Ovládat datovou schránku je teď hračka. Živnostníci a školy ušetří tisíce

Podle průzkumů si chce do deseti let svůj první elektromobil pořídit víc než polovina obyvatel ČR. Můžeme se tedy ptát, jestli a jaký smysl má elektromobilita do budoucna.

Častým argumentem proti pořízení elektromobilu bývá malý dojezd vozidel. Obecně platí, že nejnovější elektromobily nabídnou největší dojezd. Např. Audi e-tron by mělo disponovat dojezdem až 410 kilometrů.

Zde je několik novinek, které se hodí na delší vzdálenosti.

Pro městský pohyb pak můžete vybírat z elektrovozítek typu Mini Cooper SE, Škoda Citigo-e iV, Volkswagen ID.3, Nissan Leaf, BMW i3, Volkswagen e-Golf, Smart EQ Forfour, Opel Corsa-e a dalších.

Porovnejte, jak jsou na tom s cenou a dojezdem.

Pokud vás zajímá, který elektromobil se nejvíc prodává, tak je to Tesla Model 3. Za ním se po dvou čínských modelech (prodávaných pouze v Číně) umístil Nissan Leaf, Mitsubishi Outlander PHEV a Renault Zoe. Celou desítku nejprodávanějších modelů za rok 2019 najdete zde.

Mezi nákupními centry uzavřenými po vládních zákazech v souvislosti s koronavirem otevřela 11. května 2020 i Smetanova obchodní galerie v centru Vsetína.
Dusí nás vysoké nájmy, pláčou obchodníci. Firmy zakládají e-shopy

A která automobilka se elektromobilitě věnuje nejdéle? Ano, je to právě Tesla. Tato společnost vznikla v roce 2003 a o rok později se k ní přidává klíčový muž a investor Elon Musk, jehož peníze umožnily převést vizi do reality. Dnes firma vyrábí kromě elektromobilů také domácí a komerční uložiště elektrické energie.

Na webu TipCars najdete téměř 1000 vozidel na elektro nebo hybridní pohon. Už v tuto chvíli můžete vyhledávat vozidla podle klíčových parametrů jako je dojezd, rychlost nabití, kapacita akumulátoru a další. Letos se dá očekávat, že se nabídka v této sekci bude dále rozšiřovat.