Reprezentanti sokolovské Střední školy živnostenské zvítězili v sedmém ročníku regionální soutěže ve stolování, kterou v úterý 19. ledna v domažlickém MKS uspořádalo tamní střední odborné učiliště.

„Oproti minulým ročníkům došlo ke změně v hodnocení. Místo tříčlenné poroty složené z odborníků tentokrát rozhodovala porota, ve které byli zástupci všech zúčastněných škol," popsala ředitelka SOU Domažlice Zdeňka Buršíková.

Porotci hodnotili vzhled tabulí, vystižení tématu, dekorace, připravené menu i inventář. Též si ověřili znalosti a připravenost soutěžících. Téma letošního ročníku soutěže byla Pocta českému pivu.

Prostřené stoly proto obsahovaly předměty, které se vztahují k českému národnímu nápoji. Vidět tak byly korbely nebo porcelánové podtácky, vítězné tabuli dominoval pult s pípou.

Soutěže se zúčastnilo sedm družstev ze středních odborných učilišť a hotelových škol z Plzeňského a Karlovarského kraje: z Domažlic, Horažďovic, Rokycan, Toužimi, Mariánských Lázní a Sokolova.

V průběhu klání bylo vidět i mnoho netradičních pomůcek v rukou soutěžících. Žehlili například ubrusy a ubrousky, skládací metr sloužil k přesnému vyměření, jak správně poskládat inventář na stole. Soutěžící pracovali v bavlněných rukavicích, aby na sklu, porcelánu nebo příborech neulpěla žádná nečistota.

Soutěžícím z domažlického učiliště pomohl Martin Volf z Kolovče. Na jejich stole dominovalo vybavení z jeho proslulé kolovečské keramiky, které dodalo tabuli nádech uhlazené pivnice.

Porotu nakonec nejvíce zaujal prostřený stůl sokolovské školy.

„Připravovali jsme se posledních čtrnáct dní. Téma soutěže jsme se dozvěděli před Vánoci, což je pro nás nejhektičtější období, a na trénink v té době jsme tak neměli vůbec čas," popsala učitelka odborného výcviku Ladislava Procházková.

Kompletní prostření stolu nechali Sokolovští až na samotnou soutěž. „Dopředu jsme trénovali jen jednotlivosti. Nápady přinášely jak děti, tak i my," dodala Procházková.

„Pípu nám půjčil pivovar z Kynšperka, na který jsme se obrátili a který nám pomohl zrealizovat náš nápad."

„Den předem jsme si tabuli zkusili prostřít nanečisto a přímo při soutěži jsme svou představu dolaďovali. Každý z nás měl na starosti určitou část tabule, ale když viděl, že je někde jinde nějaká chyba nebo tam něco chybí, upozornil na to," popsal práci ve čtyřčlenném týmu Miroslav Egr, student třetího ročníku oboru kuchař-číšník.

Výsledky:

absolutnívítězem 7. ročníku soutěže se stala Střední škola živnostenská Sokolov

- cenu ředitelky SOU Domažlice za kreativitu získala Hotelová škola Mariánské Lázně

- cenu diváků a odborné veřejnosti získalo Střední odborné učiliště Domažlice