Po zimě se do Domažlic opět vrátily farmářské trhy, které se snaží zákazníkům nabízet potraviny, ovoce, zeleninu, masné a mléčné výrobky a další produkty od regionálních farmářů. Konaly se v sobotu v areálu tržnice naproti autobusovému nádraží v Poděbradově ulici, kam se již dříve přesunuly z domažlického náměstí.

„Trhy se tady konají už potřetí, tohle místo je pro nás skoro ideální," prohlásila Sylva Heidlerová, manažerka Místní akční skupiny Český les, která trhy pořádá spolu s MAS Sdružení Západní Krušnohoří, MAS Šluknovsko a sdružením WRV Envi. „A trhy už nejsou jenom 'farmářské', ale spíše 'venkovské', protože tady najdeme například i spoustu rukodělných výrobků," upřesnila.

Zákazníci tak kromě domácího medu, uzenin, horčice, bylinek, květin, kozího mléka, těstovin či křepelčích vajíček mohli zakoupit i keramiku, drátěné výrobky, šperky či pletené čepice.

Prodejci přijeli do Domažlic dokonce až z Chomutovska, Kateřina Stratinská, zastupující MAS Sdružení Západní Krušnohoří, prodávala známou račetickou cibuli, která dokonce získala titul Nejlepší regionální potravina roku.

„Je to skvělá věc, trhy by tady měly být mnohem častěji a mnohem větší," myslí si návštěvnice trhů Miroslava Šulcová z Domažlic. „Navštěvuji i farmářský obchod v Domažlicích. Je to přece tisíckrát lepší než ty blafy z Polska, které do nás cpou supermarkety, mají pochybnou kvalitu a o čerstvosti se skoro nedá mluvit," dodává s tím, že se těší na další trhy, až bude v nabídce sezónní ovoce a zelenina.

Stejného názoru je i další zákazník Jiří Feranec: „Supermarket není jediná možnost. Všude jinde ve světe je normální, že když chtějí lidé něco čerstvého, kvalitního a nezávadného, zajdou si na tržiště. Tady jsou ale všichni posedlí akcemi a slevami z letáků," říká.

Pořadatelé se snaží z venkovských farmářských trhů udělat tradici a přitáhnout co nejvíce zájemců, proto tentokrát připravili i zpestření, kterým bylo posezení u harmoniky, točená koutská desítka, tombola a skákací hrad pro děti.