Oproti bezúročným půjčkám z předchozích programů COVID I a II se jim to ovšem může prodražit. Jestliže si totiž jeden podnik může půjčit až 50 milionů korun a ručení je omezeno na tři roky, může se tak celková částka zaplacená bance vyšplhat o pár dalších milionů.

Pár procent navíc

„Úvěry budou standardně úročeny sazbou v řádu jednotek procent,“ potvrdil Deníku mluvčí České spořitelny Filip Hrubý. Přesná výše úroku bude záležet na tom, jakou zkušenost banka s konkrétním klientem dosud má. „Předpokládáme, že dokážeme vyhovět zhruba 70 procentům klientů, kteří o úvěr požádají, včetně těch z pandemií velmi postižených odvětví, jako je například pohostinství,“ prohlásil.

Magistrát hl. města Prahy.
Program Covid Praha byl prý problematický. Budou podnikatelé vracet půjčky?

Banky čekají, že o úvěr budou žádat desítky tisíc firem. „Na většinu žadatelů z řad OSVČ a malých a středních podniků se totiž v předchozích programech nedostalo,“ řekl Deníku Petr Procházka z České bankovní asociace. Vzhledem k poskytnutí státních záruk a tomu, že je program otevřen všem bankám včetně poboček, těch zahraničních i družstevním záložnám, bude podle něj zájem o poskytnutí půjček velký. „Zatímco před ČMZRB museli obrazně řečeno podnikatelé stát fronty, v programu COVID III se spíše banky budou o klienty přetahovat,“ míní Procházka.

Nebude opět zklamání?

Podnikatelé doufají, že alespoň tento program úředníci připraví lépe než oba předchozí. „Zklamalo je, jak tuto pomoc vláda prezentuje, a jak je reálně poskytována,“ uvedl mluvčí Hospodářské komory Miroslav Diro.

Ilustrační foto.
Diskriminace v ČR: restaurace odmítly Čechy a účtovaly více cizincům

Když se totiž „prokousali“ obtížnou administrativou, téměř v polovině případů na své žádosti nedostali žádnou odpověď. Také případné zamítnutí žádosti bez udání důvodu obvykle vygeneroval jen automat. „Žadatelé se tak nemohou poučit ze svých chyb, aby byli při příštím podání žádosti úspěšní,“ dodal Diro.

Jak bude COVID III fungovat
• cílem je podpora firem postižených koronavirovou krizí s 500 a méně zaměstnanci

• úvěry jim poskytnou komerční banky

• stát jim nabízí záruku do výše 90 % (firmy do 250 zaměstnanců) nebo 80 % (250 – 500 zaměstnanců)

• úvěr může být nanejvýš 50 milionů korun

• doba ručení je omezena na tři roky

• peníze lze použít k úhradě provozních výdajů, jako jsou např. mzdy, nájemné, platby za energie, úhrada dodavatelsko-odběratelských faktur či pořízení zásob a materiálu

Zdroj: ČMZRB