Lektor, který přijíždí do Domažlic každoročně, je bývalý prezident České barmanské asociace, účastník mnoha barmanských soutěží, kongresů a seminářů. Pracoval i jako majordomus vládního Hrzánského paláce v Praze a jako šéfbarman hotelu Atrium (nyní Hilton).

„Při kurzu jsme se učili míchat alkoholické i nealkoholické nápoje. Používali jsme hodně ovoce – jahody, ananas, hroznové víno, banány, pomeranče, limetky," popisovala jedna ze studentek Jitka Šmalclová.

„Docela mě překvapila netradiční kombinace smetany a ovocných džusů v koktejlu Raffaello," zmínila Jitka.

Kromě samotného namíchání koktejlu lektoři kurzu dbali i na vzhled nápoje, který doplňovaly právě kousky ovoce.

Každý z účastníků musel doma vytvořit koktejlový lístek, ze kterého si pak vybírali hosté. Těmi byli ve většině případů rodiče, kteří byli pozváni na závěrečné zkoušky kurzu.

„Nástavbový barmanský kurz je určen pro nejtalentovanější žáky. Věnujeme se jim celý školní týden – 40 hodin, aby se ve své profesi zdokonalili," shrnul Javorský.

„Závěrečná zkouška se skládala ze tří částí – teoretická, písemný test a praktická zkouška. Na tu se klade největší důraz. Praktická zkouška by měla kopírovat běžný provozní den pracovníka. Student si za domácí úkol vytvořil koktejlový lístek z informací, které získal. Od svého hosta přijme objednávku a vytvoří míchaný nápoj, pak jej naservíruje. Velký důraz klademe i na to, že své pracoviště uvede do původního stavu, aby to odpovídalo nejen hygienickým předpisům, ale aby mohl následně pracovat další pracovník," uvedl Javorský.

Z 21 účastníků kurzu jich šest už pravidelně pracuje na brigádách v podnicích na Domažlicku.

„Na jejich praxi je to vidět, ale někdy si z některých provozoven přinášejí zlozvyky, a protože současní studenti jsou silné osobnosti a své návyky obhajují, máme někdy komplikace s tím, abychom jim předvedli optimální pracovní postup a zbavili je jejich návyků," zmínil Javorský.

„Barmanství by mě bavilo i pro můj budoucí pracovní život. Některé spolužačky mluvily o tom, že by rády pracovaly v baru v některém kasinu, myslím, že by to bavilo i mě," uzavřela Jitka Šmalclová.