Bučení krav se od časného středečního rána ozývalo na louce na východním okraji Mrákova. Ta již 20 let, vždy jednou za dva roky, patří výstavě krav holštýnského plemene.

Jedna věc je organizační příprava výstavy a vybudování potřebného zázemí, druhá a neméně důležitá je samotné chystání krav na prezentaci. A jak tak někdy bývá i v životě člověka, často citovaným ´pěti minutám slávy´ předchází i u krav podstatně delší a náročnější doba příprav.

Vždyť se v Mrákově představila nejpočetnější kolekce krav holštýnského plemene. Zemědělské obchodní družstvo Mrákov výstavu pořádá spolu s dalšími organizacemi ob rok a při té letošní, jubilejní, se bylo skutečně na co dívat.

V hale se před zraky posuzovatele prošlo celkem 103 adeptek na šampionku výstavy červeného a černého holštýnského plemene. Ještě předtím však krávy soutěžící v kategoriích rozdělených na prvotelky, druhotelky a krávy po III. laktaci musely projít přípravami jak modelky.

Výstava pro ně prakticky začala už před týdnem, kdy byly oholeny odborníky po celém těle, aby vynikla jeho stavba a hlavně vemeno. Jen na hřbetě jim byla ponechána delší srst. Tu jim po koupeli a šamponování s kartáčováním upravili fénem frizéři.

´Modelky´ musejí nejprve projít ´lázní´, v níž je z jejich těla smyta a okartáčována veškerá nečistota.

Po vydatném nástřiku šamponovou pěnou jsou krávy všechny stejně bílé, až po okartáčování a opláchnutí se dá rozeznat, co jim dala příroda do vínku.

Nejdůležitější částí příprav prezentace je kraví ´kadeřnický salon´. V něm se o více než stovku soutěžících staral už tradičně Holanďan Evan Leifting a vůbec poprvé mu pomáhala Jaroslava Janská ze Staňkova.

Bylo zajímavé pozorovat, jak na kravím hřbetě vzniká za pomoci kartáče, vysoušeče vlasů a laku slušivý ´ježek´, i jak vynikly na černých i červených holštýnkách téměř sněhobílé části srsti.

Zdroj: Youtube

Dalo by se říci, že i díky této náročné přípravě dopadla jubilejní výstava na výbornou. Podrobnosti z akce, jenž byla současně krajskými dožínkami, ještě přineseme.