Desetitisíce vyhlášených chodských koláčů napečou během příštího týdne pekárny na Domažlicku. O víkendu vypuknou v Domažlicích Chodské slavnosti, ke kterým tato pochoutka už tradičně patří. Koláče upečené v domácích pekárnách, například v Kvíčovicích, Krchlebech, Pocinovicích či Bořicích, každoročně ochutnají návštěvníci Chodských slavností, kteří do Domažlic přijíždějí z celé České republiky i ze zahraničí.

Například v Bořicích jich napečou během tří dnů a nocí osm tisíc a přesto nedokáží všechny své zákazníky uspokojit.
„Objednávky přijímáme dlouho před slavnostmi. Už teď máme naobjednáno kolem sedmi tisíc koláčů a stále lidé volají a objednávají si další. Ve středu, tedy během jednoho dne, jsme přijali objednávky na dalších tisíc koláčů. Začínáme v péct v noci ze středy na čtvrtek před Chodskými slavnostmi a pečeme v nepřetržitém provozu až do neděle,“ říká majitelka Cukrárny a pekárny v Bořicích Marie Vondrovicová s tím, že jen za pátek jich napečou celé tři tisíce.
Na pultech domažlických prodejen jsou k mání také krchlebské koláče.

„Na Chodské slavnosti upečeme kolem dvou a půl tisíce koláčů. Zájem by byl mnohonásobně větší, ale protože jsme na to jen čtyři, víc jich nezvládneme. S pečením začínáme denně ve dvě hodiny ráno,“ prozradila Petra Konopíková z krchlebské pekárny.
Přes dva tisíce koláčů dorazí do domažlických obchodů také z pekárny v Pocinovicích.

„První koláče začínáme péct ze čtvrtka na pátek. Koláče dodáváme čertstvě upečené, nikoliv předpečené, Abychom stačili pokrýt všechny objednávky, chodí nám před Chodskými slavnostmi pravidelně pomáhat polovina lidí z vesnice,“ říká Václav Pavlík, majitel pocinovické pekárny.