„Chtěl bych, aby mě moje budoucí práce bavila a abych si vydělal dobré peníze," říká Jindra.

V nabitém sále si mohl vybrat z prezentací středních škol nejen z Domažlicka, ale i dalších regionů Plzeňského kraje. Budoucím studentům se představilo i několik firem, které si už prostřednictvím podobných akcí vytipovávají potencionální budoucí zaměstnance, zejména v oborech, ve kterých je na trhu práce dlouhodobě nedostatek kvalitních zaměstnanců.

„My hledáme hlavně mechanizátory, opraváře zemědělských strojů, automechaniky. Kdo je manuálně zručný, má u nás vždycky šanci, ať je vyučen čímkoliv," popsala vedoucí personálního oddělení ZF Staňkov Petra Bočková.

„Studenti, když začnou u nás při škole s praxí, mají možnost získat pracovní poměr na dobu neurčitou po ukončení školy. Největším lákadlem pro uchazeče je možnost v rámci našeho koncernu pracovat po celém světě. Šikovní zájemci tak mohou pracovat v Německu, Číně i jinde po světě," uvedla Bočková.

Firma láká studenty technických oborů i na další benefit. „Žákům, kteří na praxi u nás nastupují ve druhém ročníku a pravidelně k nám docházejí, poskytujeme stipendium," zmínila personalistka ze staňkovské firmy.

„Před padesáti lety jsem se také rozhodoval, kam půjdu. Měl jsem to jednoduché – předseda JZD řekl, půjdeš k nám, a bylo vymalováno," zavzpomínal předseda představenstva Okresní hospodářské komory Ludvík Jírovec a směrem k přítomným školákům dodal: „Pestrá škála možností, ze kterých si vybrat – to je jedna z věcí, které byste si dnes měli vážit."

Připomněl i náklady, které se k poskytnutí vzdělání váží. „To, co se naučíte teď, je zadarmo, to co se budete učit v budoucnu, si budete muset zaplatit," připomněl důležitost vzdělání Jírovec.

„Já sám jsem si před několika lety na podobné akci našel uplatnění. Jsou skvělým zdrojem informací a kontaktů," zmínil starosta Klenčí pod Čerchovem Bozděch.