Několik týdnů dopředu zasypávali lidé pivovary v Plzeňském kraji dotazy, zda budou mít o Velikonocích v nabídce zelené pivo. Na některých místech je dnes už téměř vyprodané.

„Každý rok připravujeme speciální zelenou jedenáctku. Poptávka po ní byla letos obrovská, moc jí už nezbývá,“ řekl ve středu Jiří Plevka z rodinného pivovaru Chodovar v Chodové Plané.

Petr Strnad z Klubu malých pivovarů v Plzni se zeleným pivům vždy trochu bránil. Když ale viděl, jaká je po nich poptávka, svolil k jejich prodeji. Dnes jich nabízí dohromady šest druhů. „Prodávali jsme vždy jen jeden nebo dva druhy zelených piv, snažili jsme se jim trochu vyhýbat. V den svatého Patrika, kdy pivovary také obvykle nabízí zelené pivo, se dva druhy speciálního piva vyprodaly během jediného dne,“ uvedl Strnad. „Hodně lidí se nás ptalo, jestli je budeme nabízet i na Velikonoce. Tak jsem si řekl, že jim udělám radost. Nakoupil jsem jich hodně, letos budeme prodávat opravdu rekordní množství velikonočních druhů piv. Zákazníkům nabídneme celkem šest druhů, tolik jsme jich nikdy neměli. Ve čtvrtek budeme mít zelenou skoro celou pípu,“ řekl Strnad, podle kterého láká zákazníky na pivu hlavně jeho neobvyklá barva. „Lidé prostě zelená piva chtějí. Je to kvůli té netradiční barvě, přijde jim asi zajímavá,“ dodal.

Ilustrační foto.
Teplotní rekordy padaly napříč Plzeňským krajem

Zelené pivo v PET lahvích i ve skle nabízí už od pondělí pivovar Purkmistr v Černicích. „Od začátku týdne prodáváme velikonoční světlou čtrnáctku, spodně kvašenou, a dále velikonoční zelený ležák. Je ochucený přírodním extraktem ze třech bylin a obarvený potravinářským barvivem. Zájem je o ně velký. Lidem nabídneme ještě další dva velikonoční speciály,“ řekla vrchní sládková černického pivovaru Eva Straková.

Domažlický pivovar připravil pro milovníky zeleného piva na Velikonoce kopřivovou dvanáctku. „Chuť trochu připomíná kopřivový čaj. Je lehce kořenitá a pikantní, podobně jako špetka pepře. Čím víc toho vypijete, tím víc to pálí,“ popsala sládková Jana Müllerová.