„V lednu jsme nově zaevidovali 509 lidí. Jde o výrazný nárůst, který přičítáme jednak končícím pracovním smlouvám českých občanů v Německu, jednak obvyklé sezonnosti, kdy v zimních měsících jsou v evidenci lidé, kteří získají na jaře práci v zemědělství, pohostinství, lesnictví a podobně," konstatoval ředitel domažlického úřadu práce Zdeněk Písařík. Celkem bylo v evidenci 2952 osob. „V našem regionu se výrazně neprojevil přísun amnestovaných," doplnil ředitel.
Míra nezaměstnanosti na Domažlicku dosáhla sedmi procent. „Podle nové metodiky se vypočítává z celkového počtu obyvatelstva," připomněl Písařík. V celé republice přitom byla míra o procento vyšší (8,0%).

Oproti prosinci se mírně zvýšil počet volných míst. Zaměstnavatelé prostřednictvím domažlického úřadu práce poptávali kandidáty na 266 pozic.
V nejbližších měsících by desítky lidí měly najít uplatnění v horšovskotýnské firmě Gerresheimer, která staví nové výrobní prostory pro rozšíření stávající produkce.

„Budeme potřebovat zkušené nástrojaře, elektrotechniky, mechatroniky, specialisty na řídící a kamerové systémy a další technické odborníky," potvrdil Helmut Schweiger, jednatel společnosti.

Připomněl ale také, že obsazení těchto technicky zaměřených pozic nebude snadné. „Na pracovním trhu citelně chybí technologové, nástrojaři, seřizovači a další technické profese. Není to jen problém naší firmy, stejný řeší i všechny ostatní," dodal.