Topinky s rybí směsí, kapří špízy a kapří hranolky, rybí karbanátky, filety s křenovou omáčkou, rybí plátky s cibulí a česnekem a spoustu dalších rybích dobrot budete moci ochutnat na rybářské baště Smolov, kde se v sobotu 16. dubna bude konat „Baštýřův den“ neboli smolovské rybí hody.

„Vepřové hody a zabijačky jsou běžné, ale rybí hody vůbec,“ říká smolovský baštýř Miroslav Bárta. „Lidé kapry bohužel moc nejedí a my jim chceme ukázat zajímavé recepty, které si doma určitě nevaří,“ dodává s tím, že téměř všechny pokrmy tedy budou z kapřího masa.

Přípravu rybích pochutin bude mít na starosti Štěpánka Bártová – pečené kapry, uzené ryby, rybí předkrmy, polévky, saláty, pomazánky nebo například smažené kapří mlíčí. Většina receptů přitom bude bez kostí a bude se připravovat přímo před zraky návštěvníků.

„Chceme hlavně, aby návštěvníci ochutnali trochu od každého jídla a poznali, že z kapra jde udělat ohromná spousta pokrmů. Aby viděli, jak se mají kapři správně péct nebo smažit, jak je mohou zajímavě okořenit a aby se nebáli zkusit něco nového,“ říká baštýřova manželka a poznamenává, že některé recepty si budou moci návštěvníci odnést i domů.

Celá akce bude probíhat od 9 do 14 hodin a v případě nepřízně počasí bude zastřešena velkým stanem a samozřejmostí je i prodej živých ryb každému, kdo by si chtěl zmíněné pokrmy vyzkoušet doma.

Na rybích hodech nebude chybět pivo, víno i nealko občerstvení, pro zábavu bude hrát harmonika a každý strávník bude navíc zařazen do tomboly o atraktivní rybí ceny.