Díky teplému počasí mohou pokračovat v pracích, které by jindy v tomto období provádět nemohli.

Stále napilno mají například na stavbě obchvatu Staňkova.

„Díky tomu, že občas bývá poměrně teplo, máme ještě pořád možnost během dne provádět betonáže. Ty děláme tak do mínus pěti stupňů, při větší zimě už se pak nedoporučují," řekl náměstek krajského ředitele Ředitelství silnic a dálnic Miroslav Blabol.

Obchvat Staňkova staví společnost Bögl a Krýsl a v současné době jde především o dokončování zemních prací, přípravu na překládku vodovodu a práce na mostních objektech.

Společnost Karpem dokončuje rekonstrukci Mateřské školy v Holýšově a pracuje na několika rodinných domcích.

„Počasí je dobré, protože ještě stále můžeme dělat například fasády," vysvětlil výrobní ředitel František Porazil.

Firma Miras – stavitelství a sanace pilně pracuje na dokončení zateplení budovy domažlického městského úřadu v ulici U Nemocnice, společnost DSP – Domažlický stavební podnik zase pracuje například na náměstí ve Kdyni, kde buduje jedenáct nových bezbariérových bytů s pečovatelskou službou.

„Je slušné počasí, takže pracujeme, jak jen se dá. Dokud nemrze, jedou všechny práce takzvaně 'na plné pecky'," říká jednatel společnosti DSP Václav Pelnář.

Byty mají být dokončeny až v příštím roce, a tak stavaři do zimy stavbu zastřeší a až udeří mrazy, přesunou se veškeré stavební práce dovnitř.

„Když začne příliš mrznout, nemohou se samozřejmě dělat zednické práce, pracovat s betonem, dělat omítky a tak dále. Řešíme to přidáváním speciálních nemrznoucích směsí, takže do přibližně pěti stupňů pod nulou můžeme pracovat normálně," dodává Pelnář s tím, že nemrznoucí směsi samozřejmě přijdou i na více peněz. „Každá zima se vždy prodraží. Musíme topit, svítit a přidávat zmíněné směsi," konstatuje na závěr.