Dohromady dostane 5 projektů, které v Plzeňském kraji uspěly, přes 434 tisíc korun. ČSOB pětici ocenila částkou 150 tisíc Kč, veřejnost navíc přispěla sumou 284 112 Kč. V letošním jubilejním ročníku se totiž o přízeň přispěvatelů ucházel v každém regionu jeden projekt navíc. Z celkem přihlášených 367 projektů tak odborná porota vybrala v každém z 15 regionů 4 a pátý poslala do finále pomocí divoké karty veřejnost.

„Je skvělé, že i ve složité ekonomické situaci lidé podpořili prospěšné aktivity a vybrali mezi sebou rekordní částku! Veřejnost už tradičně poslala nejvíce peněz lidem s hendikepem, nemocným, dětem, mladým a rodinám. V poslední době také roste zájem o projekty zaměřené na životní prostředí, rozvoj regionů a ochranu zvířat. Mám velkou radost z toho, že stále držíme spolu a dohromady pomáháme tam, kde to má smysl,“ říká Petr Hutla, vrchní ředitel a člen představenstva ČSOB.

Běh zlepší kondici a pomůže potřebným

Zapsaný ústav Rozběháme Česko chce co nejvíce lidí přitáhnout k běhání a zvýšit zájem o zdravý životní styl. V Plzni organizuje charitativní běhy na podporu těch, kteří si často sami pomoci nemohou. „Učíme děti milovat pohyb a pomáháme lidem všech věkových kategorií měnit životní styl. Za osm let naší činnosti jsme z gauče zvedli tisíce lidí a společně jsme vyběhali přes 10 milionu korun na dobrou věc,” říká Markéta Myslivcová ze zapsaného ústavu Rozběháme Česko. ČSOB na projekt přispěla 50 tisíc Kč, veřejnost vybrala 113 712 Kč.

Pomoc nejen pro lidi s postižením

Na druhém místě skončil projekt zapsaného spolku Felix, který umožňuje lidem s postižením trávit volný čas se svými vrstevníky. Organizace získala od ČSOB 40 tisíc Kč, lidé přispěli 78 550 Kč. Třetím nejúspěšnějším uchazečem je Oblastní charita Klatovy, která se mimo jiné stará i o seniory. Projekt dostal od ČSOB 35 tisíc Kč, veřejnost mu poslala 70 850 Kč. Čtvrtou podpořenou organizací je Diakonie ČCE - středisko západní Čechy, která provozuje nízkoprahové Kluby pro děti a mládež. Jeho projekt získal od ČSOB 25 tisíc Kč a od veřejnosti 20 000 Kč. Úspěšnou pětici doplňuje 15. přední hlídka Royal Rangers Mariánské Lázně, kterou veřejnost podpořila částkou 1000 Kč.

INFOBOX
- 15 regionů
- 75 podpořených projektů
- celková částka 4 872 269 Kč
- nejúspěšnější projekt v každém regionu dostal od ČSOB 50 000 Kč, další 4 si připsaly 40 000 Kč, 35 000 Kč a 25 000 Kč a 10 000 Kč
- program ČSOB pomáhá regionům podpořil za 10 let již více než 1400 projektů celkovou částkou přesahující 66 milionů Kč

Zdroj: Youtube