Věhlas červené holštýnské krávy – šampionky, která se narodila před téměř 13 lety v Meclovské zemědělské a. s., sahá daleko za hranice naší republiky. Známá Fanatička nedávno přilákala na Meclovsko, kde hospodaří zmíněná společnost, plný autobus budoucích zemědělců až z Dánska.

„Měli jsme přání navštívit farmy v České republice. Lidé z Prahy nám určité farmy doporučili a poslali odkazy na jejich webové stránky. Podle nich jsme si vybírali. Sem do Meclovské zemědělské společnosti jsme se chtěli jednoznačně podívat kvůli Fanatičce," uvedl na dotaz Deníku po důvodu návštěvy meclovských zemědělců učitel Søren Ejnar Madsen z Nordjylands Landbrugsskole, která byla založena v Dánsku na území starého panství Lundbaek v Nibe v Severním Jutsku.

Dánské studenty zemědělských oborů na zmíněné škole ještě předtím, než mohli vidět zemědělské provozy společnosti, přivítal Jaroslav Hána, který v čele družstva, jež se po revoluci transformovalo, stojí od roku 1988.

V zasedací místnosti je seznámil podrobně s živočišnou i rostlinnou výrobou společnosti. Jeho slova do dánštiny tlumočila Michaela Petersen z Prahy, která v jejich zemi strávila bezmála 20 let.

„Je vidět, že jsou to studenti z oboru zemědělství, člověka těší to, že při výkladu neruší, že o něj mají zájem," pochválil Hána budoucí dánské zemědělce.

Zdroj: Youtube

Dánští studenti mají odlišnou přípravu než naši

„Naši studenti začínají pětiměsíční školní docházkou, následuje roční praxe a po ní jsou 4 měsíce opět ve škole. Ti, kteří si budou chtít pořídit vlastní farmu, pokračují dalších 5 až 15 měsíců, kde mají ekonomiku a management. Poté složí zkoušky, které jsou něco podobného jako u vás maturita," vysvětlil Deníku dánský učitel a dodal, že do Česka přivezl studenty, kteří jsou právě ve škole v rámci druhé (čtyřměsíční) etapy výuky. V té chvíli už se exkurze přesunula do bioplynové stanice, již si budoucí dánští zemědělci se zájmem prohlédli.

„Využíváme také odpadní teplo z bioplynky. Zde sušíme dříví. Je tady pět dní a pět nocí, pak má jen 19–20 % vlhkosti," ukazoval ředitel Hána studentům další část meclovského areálu.

„To, že tu využívají odpadní teplo, je velmi zajímavé," řekl učitel ve chvíli, když už studenti na dvoře s velkým zájmem okukovali u čerpací stanice auta ´čepující´ do nádrže plyn.

Šampionka žije v Březí

Z Meclova se všichni přesunuli do Březí, do bydliště obdivované Fanatičky. Po té, co ji mohli spatřit na vlastní oči, si ještě prohlédli kravín, dojírnu a teletník.

„Fanatička je úžasná! Vidět ji, to už je sám o sobě zážitek," reagoval bezprostředně vedoucí výpravy studentů, učitel Søren Ejnar Madsen.

Studenti obdivovali nejen Fanatičku, která má nyní své místo mezi patnácti vysokobřezími jalovicemi.

„Celkem tady v Březí máme 314 dojnic, 15 vysokobřezích jalovic a 50 telat," uvedl na dotaz Deníku ošetřovatel Luděk Rap.

Farma v Březí není zajímavá jen tím, že v ní trvale ´bydlí´ Fanatička. „Nikoliv někde na poli, nýbrž na střeše stáje máme solární panely. Ty nám dodávají elektřinu pro ventilátory, na svícení, dojení i vodní čerpadla," podotýká ředitel Hána. Kolektory mají i na dalších farmách. „Pokud by šla solární elektrárna na plný výkon, byly bychom s elektřinou z panelů tady v Březí soběstační. Střecha by to takzvaně utáhla, ale nedostali jsme na takový výkon povolení," podotýká Petr Blahník, který má na starosti stáje v Březí, Třebnicích a Mašovicích.

V té chvíli už měli dánští studenti za sebou prohlídku stájí a směřovali k telátkům.

„Některé věci jsou tu podobné jako v Dánsku jen s tím rozdílem, že u nás nejsou velkokapacitní chovy," podotkl dánský učitel.

Padesátka telat lákala

U telat, jak se dalo předpokládat, se zdrželi studenti o něco déle. Někteří měli zájem je pohladit, jiní si je fotografovali či s nimi pózovali.

„Máme tady speciální vozík, s nímž telata objíždíme. V něm je voda vyhřívaná na požadovanou teplotu, do ní se přidává mléčná směs, vše se posléze dávkuje podle stáří telete. Větší telata dostávají tři litry, menší pak dva a půl litru třikrát denně. Je to úžasná věc, dříve když se pro telata ohřálo pití, než se všem podařilo dát, už nemělo dostatečnou teplotu. Z toho pak mívala telata průjmy. V tomhle vozíku se teplota udrží a všechna telata dostávají mléko stejně teplé," pochvaluje si moderního pomocníka ošetřovatel Rap.

Z farmy Meclovské zemědělské a. s. v Březí se dánská návštěva vydala na exkurzi na další moderní farmu v Srbech, kde na ni kromě prohlídky čekalo malé pohoštění. Odtamtud už autobus s budoucími zemědělci směřoval na hraniční přechod Rozvadov a dál do Dánska.

Fanatička je stále ještě užitečná

Nedojí, nerodí, ale přesto je Fanatička, která si v Březí užívá ´kraví důchod´, stále užitečná.

„V červenci jí bude 13 let. 31. března a 1. dubna jsme Fanatičku inseminačně připouštěli, protože býka by nezvládla na nohy. 7. dubna počítáme s odběrem embryí. Říji měla pěknou, uvidíme, co z toho bude. Může mít více oplozených vajíček, ta se přenesou příjemkyním, které už máme připravené. Fanatička už má 46 potomků," podotýká Rap.

„Je inseminovaná americkým býkem. Semeno bylo sexované, aby se narodily jalovičky a Fanatička měla další pokračovatelky," prozradil na závěr ředitel Hána. Další dánští studenti přijedou do Meclova tento týden.

Kdo je Fanatička

☞ Kráva RED (červeného) holštýnského plemene

☞ Narodila se 14. 7. 2001 ve stáji Třebnicích.

☞ Jméno Fanatička dostala pod otci, jímž je Fanatic RED 343.

☞ Odchována byla a je ustájena v Březí u Meclova.

☞ V roce 2005 získala na výstavě v Přerově titul absolutní šampionky.

☞ Vybojovala 4. místo na celosvětové soutěži Red Champions around the World 2005.

☞ Má 46 potomků nejen v ČR, z nichž už řadu přežila.

☞ Byla o ní nazpívána písnička ´Meclovská´, kterou složili pánové Áda Školka a Vladimír Salčák.