Dnes získala od Plzeňského Prazdroje (dále PP) certifikát za vynikající péči o čepované pivo. Marii a Bořkovi Novotným i kolektivu restaurace je přijeli předat zástupci světoznámého výrobce piva.

A kolik certifikátů Plzeňští u nás už rozdali?

„Na Domažlicku jsou tři takové hospody, trhanovská restaurace je čtvrtá, která ve vašem regionu certifikát obdržela,“ vysvětlila Deníku Věra Krumlová, vedoucí obchodních zástupců PP.

„V naší republice je přes 20 tisíc restaurací, v současnosti jich má tento certifikát 1 033. Snažíme se, aby takových hospod bylo více, ale bohužel to nezáleží jen na nás,“ podotkl Karel Šnejdar, vedoucí technického servisu PP.

Zjišťovali jsme, co musí restaurace či hospoda udělat pro to, aby se o certifikát mohla ucházet.

„Z našeho pohledu toho není málo. Samozřejmě je to vždy boj, protože v lidech jsou zažité staré stereotypy. Nicméně, kdo sleduje dobu a chce mít pivo na úrovni, musí naše kritéria respektovat. Základem je správné uskladnění piva, další podmínkou je vhodné hnací médium, důležité je výčepní zařízení čištěné v pravidelných intervalech,“ odpověděl Šnejdar s tím, že boj o certifikát obnáší i proškolení zaměstnanců restaurací, a to včetně praktického.

„Všechny hospody dlouho sledujeme, měříme mikrobiologii, stav výčepních zařízení a snahu si certifikát nejen získat, ale pak i udržet,“ nadnesl zhruba nejdůležitější podmínky vedoucí Šnejdar.

Jak na udělení certifikátu reagovali Novotní a jak vše oslaví?

„Moc si ho vážíme, ale oslava bude spíše pro zákazníky. U příležitosti jeho získání a také zdejší pouti mohou do neděle ochutnat Gambrinus točený z tanku jen za 17 korun a pečené vepřové koleno, kus za 89 korun,“ uvedli manželé.

A protože se předání uskutečnilo v salonku, sondovali jsme v prostorách restaurace, co na kvalitu a chuť točeného piva říkají její návštěvníci.

„Od té doby, co se tu točí pivo z tanků a ne ze sudů, jsem moc spokojený. Tohle pivo není pasterované, je živé a chutná o hodně líp. Chodím sem poměrně pravidelně. Vždy, když si jdu pro oběd, si dám jedno, dvě. Pivo tu fakt nemá chybu,“ nechal se slyšet Jindřich Vatka.

„Je to skutečně chutné pivo,“ potvrdil vedle něj sedící David Sadílek.

Udělením certifikátu však nemůže dosavadní snažení trhanovské restaurace skončit. Výrobce totiž sleduje, zda vynikající péče o pivo u držitelů certifikátů trvá i nadále.

Z předání certifikátu.