Od prvního jarního dne otevře více než normálně své dveře Finanční úřad v Domažlicích.

„Od příštího pondělí až do 1. dubna, bude možné podávat daňová přiznání denně od 8 hodin až do 18 hodin, a to nejen v podatelně, ale i u místně příslušných správců daně,“ říká ředitel FÚ v Domažlicích Jaroslav Pavlica.

Finanční úřad vyjde vstříc i těm, kteří z nejrůznějších důvodů nemohou přijít s daňovým přiznáním ve všední den. „Pro ně bude na našem úřadu zajištěna služba i v sobotu 26. března v době od osmi do 12 hodin,“ doplňuje ředitel Pavlica s tím, že po dobu rozšířených úředních dnů a hodin tj. v období od 21. března do 1. dubna, budou každý den také rozšířeny pokladní hodiny úřadu od 13:00 hodin do 15:30 hodin.

K podání daňového přiznání není nutná osobní návštěva úřadu. Je možné ho zaslat poštou či využít i moderních technologií a podat daňové přiznání elektronicky.

„Plátci daně mohou využít k elektronickému podání buď internetovou aplikaci EPO, tedy elektronickou podatelnu, kde je zapotřebí zaručený elektronický podpis, nebo možnost podání prostřednictvím datových schránek, k čemuž není potřeba zaručeného elektronického podpisu, ale postačí mít zřízenou datovou schránku,“ vysvětluje Pavlica.

Podle jeho slov je elektronické podání daňového přiznání výhodnější. Není nutná osobní návštěva úřadu, při jeho sestavení je možné využít i funkce k formální kontrole zpracovávaného daňového přiznání. Více informací je uvedeno na stránkách České daňové správy cds.mfcr.cz.

„Letos 1. ledna vstoupil v platnost nový procesní předpis upravující správu daní. Právě tento zákon mění jednak lhůtu pro podání daňového přiznání, ale také upravuje sankce za pozdní podání daňového přiznání. Sankce je nově stanovena v minimální výši 500 korun, maximálně pak 5% ze stanovené daně.

Posledním dnem pro včas podané přiznání je 1. duben. V tento den musí být přiznání na úřadě či podané na poště. Pokud je za poplatníka podává daňový poradce, musí tak učinit do 1. července, avšak plnou moc pro poradce k tomuto podání musí mít finanční úřad do 1. dubna.