V průběhu června nastoupilo do nového zaměstnání 101 osob a 76 bylo vyřazeno z evidence, protože odešli na vlastní žádost nebo do důchodu. Z celkové počtu 1 503 uchazečů o zaměstnání je pouze 1 450 dosažitelných. V tomto případě se jedná o evidované nezaměstnané, kteří nemají žádnou objektivní překážku pro přijetí do práce.

Za dosažitelné se nepovažují lidé ve vazbě, v pracovní neschopnosti a dále uchazeči, kteří jsou zařazeni do rekvalifikačních kurzů nebo kterým je poskytována podpora v nezaměstnanosti po dobu mateřské dovolené. „Celkem bylo v regionu k letošnímu 30. červnu 765 volných pracovních míst, což je o 35 méně než v předchozím měsíci. Míra registrované nezaměstnanosti činila 4,61%,“ informoval Písařík.

"S pracovními místy je to u nás špatné. Dříve se mohlo pracovat na pile, ale zrušily se dvě směny a zbyla jen jedna, tak většina lidí přišla o zaměstnání. Teď je na pile něco kolem osmi, deseti lidí,“ řekl František Červeňák z Nemanic, kde je míra nezaměstnanosti nejvyšší. V obci je bez práce 28 lidí, což je v přepočtu 15,43 % . Stejný názor měla i Irena Kučerová. "Když chceme pracovat, tak musíme jezdit do Klenčí pod Čechovem nebo do Domažlic.“

Jednou z obcí, kde je bez práce nejméně lidí na okrese, je Újezd. ,"Většina z nás jezdí do Domažlic, protože v Újezdě nejsou téměř žádné pracovní nabídky,“ vysvětlila nám Milena Veselá. Úřad práce eviduje v Újezdě jediného nezaměstnaného a obec je na tom co se týče nezaměstnanosti, nejlépe v regionu.

V Domažlicích počet nezaměstnaných opravdu klesá. Ovšem malý zájem je o místa kuchařů a číšníků. „Dělat kuchaře nebo číšníka je opravdu oříšek. Je to jedna z neobtížnějších a nejhůř placených prací. Člověk k ní musí mít vztah. Tohle je práce na chvíli, úplně chápu proč mladí, kteří se vyučili v tomto oboru to nechtějí dělat. Zrovna v létě je to hrozné, máme převážně obědy, pak do večera klid a večer začnou lidé chodit na večeře. Kuchař to má ještě horší. V tomto teple pracovat v kuchyni, která je rozpálená, není nic příjemného. Já číšníka dělám 42 let a už u této práce zůstanu,“ řekl Deníku Jan Šimáček z restaurace Maštal v Podhradí.