Připravit, vyvodit, ostříhat, správně načasovat dobu laktace, převézt ve zdraví zvířata na výstavu, nakonec je doupravit a předvést, což je základem úspěchu dobře vyvinuté krávy na výstavě.

Chovatelé z Domažlicka přivezli ve středu 8. září na národní výstavu celkem patnáct krav. I díky tomuto velkému počtu si odvezli z pěti kategorií krav dvě vítězky, dvě druhá místa a dvě třetí, a to v zatím, dovolím si říci, jedné z největších konkurencí, která se na národní výstavě kdy sešla. ´Třešničkou na dortu´ byl pak titul národní šampionky red-holštýnského plemene!

Největší podíl tohoto úspěchu, kromě výše jmenovaného úsilí, přičítám regionální výstavě v Mrákově konané těsně před touto národní. Z Mrákovské výstavy jsme věděli, jak zvířata správně načasovat na předvádění, i to, jak se v ringu chovají, jaké jsou jejich nedostatky i přednosti, které zkušený vodič při předvádění může ovlivnit.

Skupina chovatelů doplněná o zkušené vodiče se zasloužila o těžko opakovatelný úspěch na přehlídce, na níž se v tomto roce sešla opravdu ta nejlepší zvířata v dosavadní historii národních výstav. V patnáctileté historii novodobých národních výstav jsme přivezli již titul šampionky v roce 2005, zasloužila se o něj legendární Fanatička.

Množství titulů z ostatních kategorií se dá srovnat jen s domácím národním šampionátem v roce 2010, kdy jsme při Mrákovské výstavě získali též titul red-holštýnské šampionky a vítězky všech red-holštýnských kategorií a kategorie černých druhotelek.

Jak soutěž v krásné nové hale konaná v pátek 9. září v Lysé nad Labem probíhala? Nejdříve do ní vstupovaly jalovice, které pravidelně neobsazujeme. Pak přišly naše silné disciplíny. V kategorii červených red-holštýnek prvotelek se za krávou z Kochánova (dovezená jako jalovice z Německa) umístila Olympie z Agra Staňkov, a to i díky oku lahodícímu vyvedení Jaroslavou Jánskou, studentkou České zemědělské univerzity v Praze a absolventkou SOŠ v Horšovském Týně.

Třetí místo získala Jizva ze ZOD Mrákov – prvotelka, již jsme pro zranění před Mrákovskou výstavou nemohli v Mrákově ukázat. Vedl ji student SOŠ v H. Týně Miroslav Žáček. Čtvrtá pak byla opět mladá kráva z ZOD Mrákov vedená Lukášem Herianem.

Nejlepší tři red-holštýnky v kategorii starších krav. Vlevo je šampionka Leruda a vpravo - třetí Vanda z Mrákova.

V soutěži druhotelek, kde se potkalo celkem 10 krav, získala titul kráva z Agra Staňkov – Jeruda, která od výstavy v Mrákově nabyla větší kapacitu a právě díky znalosti z Mrákova, kde neměla dostatečně naplněné vemeno, jsme ji mohli na výstavu lépe připravit.

Ve své třídě porazila loňskou absolutní vítězku národní výstavy v Brně a Mrákovské výstavy 2012 – Paty 2 z Dobronína! Třetí skončila letošní šampionka z Mrákova – Vanda ze ZOD Mrákov. Čtvrtá pak byla Thundra z Milaveč vedená Václavem Šalounem jun., studentem Veterinární univerzity v Brně. Čestně si v soutěži vedly i dvě zástupkyně z Fadisu Horšovský Týn, které v silné konkurenci předstihly krávu ze známé farmy Ostřetín.

Po těchto kolech se rozpoutal souboj mezi prvními z obou kategorií o celkovou šampionku, v němž dominovala již zmíněná národní šampionka – Jeruda. Zasloužené ocenění si přišla přebrat zootechnička Agra Staňkov a členka týmu ošetřovatelů Iveta Princlová. Za obě třetí místa převzal cenu Ing. Jan Randa – hlavní zootechnik ZOD Mrákov.

I kdyby v tu chvíli šampionát skončil, měli jsme splněný velký cíl a odjížděli jsme domů spokojeni, neboť jsme opět dokázali porazit taková zvířata, která většinou nebyla vyšlechtěna doma. Jako embrya či jalovice se dovezla ze zahraničí, kde doba šlechtění této populace je historicky na vyšší úrovni. My vozíme na výstavy jen krávy vyšlechtěné z domácí populace, přesto s nimi dokážeme vítězit!

Kvůli vytíženosti kamionů jsme na národní výstavu vezli jen tři černé holštýnky. Kategorii prvotelek jsme neobsadili a do soutěže druhotelek jsme přihlásili jen vítězku z Mrákova – Shogumu z Agra Staňkov. Byla to nejmladší druhotelka v soutěži, a přesto v jediném kole druhotelek – někdy rámcově větších zvířat – stoupala neustále výš. Už to, že se dostala do malého finále čtyř nejlepších, jsme slavili jako velký úspěch. Pak se dokonce zařadila na druhé místo. Před posledním verdiktem se nám ji podařilo postavit do optimální polohy a… zvítězila! Po verdiktu můžeme litovat jen toho, že jsme do Lysé nad Labem nevzali další oceněná zvířata z Mrákovské výstavy.

V absolutně nejtěžší skupině krav na III. a vyšší laktaci jsme měli dvě zástupkyně z Meclovské zemědělské, a. s., které dominovaly na Mrákovské výstavě.

Jejich postup mezi čtyři nejlepší byl další nečekaný úspěch, neboť v této skupině se rekrutovaly vítězky a vice-šampionky z několika domácích výstav. Nakonec po velmi dlouhém zvažování a komplimentech ke všem vyrovnaným zvířatům udělil německý rozhodčí titul krávě pana Cihláře z Milošovic a později ji vyhlásil i šampionkou plemene.

Na II. místě v této kategorii skončila Meclov Ester 22, kráva z významné rodiny Ester ze Srb, vedená zootechnikem Lubošem Vogeltanzem. Čtvrté místo pak vybojovala i přes zranění handicapovaná Meclov Nicole ze stejné farmy, již předváděl ostřílený vodič Miroslav Žáček ze SOŠ v H. Týně. Cenu za II. místo si posléze převzal hlavní zootechnik Ing. Václav Kocour.

Co k úspěchu holštýnek z Domažlicka dodat? Velké gratulace vítězům i těm, kteří neprošli do závěrečných kol, ale výborně reprezentovali náš okres. Pochvala patří zejména zootechnikům Františku Mitalovi, Petru Schambergerovi, Ivetě Princlové a Luboši Vogeltanzovi, kteří se spolu s vodiči o zvířata pečlivě starali, a to bez rozdílu, komu konkrétní kráva patří. I samotné vyvedení ´konkurenčních´ krav bylo v duchu jednoho týmu.

Šampionky obou barev, vpravo staňkovská Jeruda.

Velký díl na úspěchu našich krav měl i holandský fiter Evan Leifting, kterého jsme si na výstavu přizvali a jehož znáte z Mrákovské výstavy. Připravil naše zvířata tak, že se domácí odborníci na jeho práci chodili s úžasem dívat.

Nemalý dík na dálku patří i studentům zemědělské školy v Poděbradech, kteří pod vedením ředitele školního statku Ing. Jana Kocmánka zabezpečovali nejen ukázkový noční servis u zvířat tak, že jsme se mohli alespoň na chvíli vyspat a oddechnout si, abychom se další den mohli na soutěž soustředit.

V sobotním programu Dožínek Středočeského kraje pak také naše nejlepší krávy několikrát defilovaly před zraky laické veřejnosti. Při vystoupení dvou nejúspěšnějších krav národní výstavy zaujal jeden zajímavý moment. Lukáš Herian z firmy INSEMINA ten den předváděl červenou šampionku, přestože v předešlé noci zmeškal a na dálku protrpěl předčasný porod svého třetího syna. Obojí bylo komentátorem připomenuto a publikem hlasitě oceněno. I my gratulujeme a vzpomínku na letošní šampionku si zapamatujeme i díky datu narození Pepíčka Heriana. Děkujeme všem výše jmenovaným a těšíme se na setkání na chovatelských výstavách.

Ing. Václav Šaloun

Další fotografie a video z výstavy najdete ZDE