Koňské spřežení do smutečního průvodu nebo dvojkřídlá rakev amerického typu. I s těmito požadavky pozůstalých se mimo jiné setkali pracovníci domažlické pohřební firmy Davida Všetečky.

„V naší profesi je nejdůležitější takt a ohleduplnost," říká majitel a pokračuje: „Jsme od rána do večera v prostředí, kde vstřebáváme žal a bolest pozůstalých, lidé kolem nás pláčí. Pokud třeba dojde k úmrtí dítěte, pláči se neubráníme ani my. Ve chvílích volna proto hledáme nějaké odreagování."
Jeden z mýtů o pracovnících pohřební služby jim přisuzuje větší zájem o alkohol. „Polovina mých zaměstnanců jsou úplní abstinenti. Pozitivní energii dobíjíme spíše v rodinách, setkáními s přáteli. Občas společně zajdeme třeba na bowling," konstatuje Všetečka.

Ke svému zaměstnání se dostal díky otci, který v této profesi působí už třicet let. „Já jsem svoji firmu rozjel před sedmi lety.

Je znát za tu dobu nějaký posun v přáních zákazníků? „Lidé jsou náročnější, vyžadují perfektní servis a to je dobře. Změna je patrná ve volbě barvy rakví. V začátcích jsme prodávali i 40 černých rakví ročně, teď  je to okolo šesti. Lidé objednávají světlé nebo hnědé," vypozoroval Všetečka.

Upouští se také od okázalých průvodů městy. „Je to náročné na zajištění plynulosti dopravy, přináší to zvýšené náklady. Lidé na Domažlicku ale na rozdíl od jiných oblastí v Česku stále objednávají pohřby s obřadem. V samotných Domažlicích je to zhruba sedm pohřbů z deseti, ve vesnicích, kde dbají na křesťanské zvyky a tradice – Mrákově, Tlumačově, Trhanově, Chodově a podobně – je to ještě více, tam je spíše výjimkou rozloučení bez obřadu. Naopak v nedalekých Přešticích, kde také působíme, je například bez obřadu 70% pohřbů."

Pracovníci pohřební služby  po příjezdu k zesnulému na sebe přebírají veškeré starosti o něj. Pak tělo v rakvi  převezou do chladicího zařízení v márnici. Tam se starají o hygienické zaopatření, muže oholí, zemřelé oblečou do šatů, které jim připraví pozůstalí,  a tělo je tam uchováváno po sedm dní při teplotě 2°C. Pokud do týdne nedojde k pohřbu, je tělo zamraženo.

Co nejvíce pozůstalé překvapuje při zařizování pohřbu? „Prakticky všem zůstává rozum stát nad rozsahem nezbytné administrativy. Také se někteří diví, že když objednají kremaci bez obřadu, je zapotřebí zaplatit i rakev, protože tělo musí být do pece vloženo v rakvi." Kremace probíhá při teplotě 1000 C. Popel je poté zcela sterilní a zákon o pohřebnictví umožňuje i například rozptyl ostatků na zahradě či na jiném soukromém pozemku.

Náklady na pohřeb bez obřadu se pohybují zhruba okolo 10 tisíc korun, s obřadem se dá pořídit za dvojnásobek. Pro porovnání: v Německu stojí poslední rozloučení mezi 3 a 4 tisíci eury.