Losos s bylinkovo-ořechovou krustou a zimním salátem

Suroviny:

1 porce, příprava 30 minut, 3000 kJ, bílkoviny 35 g, sacharidy 35 g, tuky 45 g

losos 200 g
petržel ½ svazku
pekanové ořechy 10 ks
olivový olej 1 lžíce
sůl

Zdeněk Vlna z Dolní Lukavice se otužuje.
Svého otužilce mají i v Dolní Lukavici. Začátečnice ze Šumperka na to jde jinak

Salát:

malé zelí ¼ hlávky
menší mrkev 2 ks
řapíkatý celer 1 stonek
zakysaná smetana 2 lžíce
majonéza 1 lžíce
med 1 lžicka
cherry ocet 2–3 lžicky
pekanové ořechy 1 hrst
výhonky ředkvičky na posypání hotového jídla

Postup:

Petrželovou nať a ořechy nasekejte najemno, promíchejte s olivovým olejem a vytvořte kompaktní hmotu. Lososa osolte, uložte do pekáčku vyloženého pečícím papírem a celou jeho horní část zakryjte ořechovo-petrželovou směsí – použijte celou dlaň a směs k rybě pořádně přimáčkněte. Pekáč vložte do trouby předehřáté na 200 ºC a lososa nechte péct 15 minut. Rozhodně ne déle, ryba by se zbytečně vysušila.

Na salát nakrouhejte zelí na tenké nudličky, mrkev očistěte a nastrouhejte nahrubo, řapíkatý celer nakrájejte na tenké plátky. Ze smetany, majonézy, medu a octa umíchejte zálivku, zalijte jí zeleninu a všechno důkladně promíchejte. Přidejte nahrubo posekané ořechy a ješte zamíchejte.

Pečeného lososa podávejte se salátem a jídlo korunujte pikantními výhonky ředkviček.

Veronika Petráková
Jídlo je pro mě především zážitek, říká nadšená kuchařka

Všechny speciály z edice kondice lze zakoupit na eshopu https://eshop.kondice.cz/.

Předplatné časopisu Kondice lze objednat ZDE

A na webu Kondice.cz najdete stovky cvičebních videí, podcasty s odborníky a denně nové články o zdraví a psychologii.