K úspěšnému absolvování triatlonu bylo třeba zvládnout 400 metrů plavání, 30 kilometrů na kole a 5 kilometrů běhu, které naplánoval s organizačním týmem, čítajícím přes 40 členů, ředitel závodu Jiří Beran.

Vítězem mezi muži se stal při premiérové účasti ve Všerubech Luboš Kárník. Ženám dominovala německá závodnice Doris Thoma.

Nejlepší výkon v úvodní plavecké části předvedla Kristina Bendová, která 400m ve Všerubském rybníce zvládla v čase šesti minut a třinácti vteřin. Jako druhý vylézal z vody Filip Kubec, který odpracoval svůj úsek pro štafetu Velosportu Domažlice. V těsném závěsu za ním spěchal do depa Martin Hříbal jako člen další štafety Velosportu.

Plavci svými výkony určili jak se bude závod štafet vyvíjet a poté již se pořadí nezměnilo. I když se Petr Kubíček snažil během třiceti kilometrů přiblížit vedoucím K.L.J, kterým cyklistickou část odjel Lukáš Jasan, předával pomyslný štafetový kolik Ondrovi Váchalovi s minutovou ztrátou.

První místo pak na 4500 metrů dlouhém běhu stvrdil Jiří Voják, který doběhl do cílového prostoru ve Všerubech v celkovém čase 1:22:24. Štafeta ve složení Kristina Bendová, Lukáš Jasan a Jiří Voják tímto výkonem vytvořila nový týmový traťový rekord. V běžecké části druhou pozici pohlídal Ondřej Váchal, který tak dotáhl štafetu Velosportu s kolegy Kubcem a Kubíčkem do cíle na stříbrné pozici. Třetí příčku pak získalo trio Martin Hříbal, David Váchal a Luboš Reif, kteří také reprezentovali cyklistický oddíl Velosport Domažlice.

Po prvních třech štafetách se v cíli objevil již absolutní vítěz letošního Všerubského železného muže mezi jednotlivci. Tím byl Luboš Kárník, který si na této trati připsal premiéru, kterou okořenil triumfem. Toho dosáhl v čase 1:27:33, kterým překonal o pět minut čas loňského vítěze. Podobně jako loni se o vítězství rozhodovalo až v běžecké části, kde nakonec reprezentant PINKTEAMU utekl o šest vteřin druhému Ondřejovi Janečkovi. Ten zas tolik smutnit nemusel, protože zvítězil v kategorii IZS. O dvě minuty později dokončil závod Jan Tajč, který sice vyhrál svoji kategorii M2, ale v absolutním pořadí se musel spokojit se třetím místem.

V kategorii těch starších kraloval Jiří Procházka z TTK Slavia VŠ Plzeň, který se v cíli objevil v čase 1:37:36. Pro druhé místo si pak ze sousedního Německa přijel Heiko Bauz. Třetí místo vybojoval Václav Dufek z Velosportu Domažlice.

Mezi ženami byla nejrychlejší Doris Thoma z týmu Team Sepp´ Radlstol, když dojela do cíle v čase 1:50:30 a předčila všechny mladší kolegyně. V kategorii Z1 byla nejlepší Alexandra DeSousa z Mílařů Domažlice v čase 1:54:38.

„S letošním ročníkem jsem velice spokojen. Moc mě těší, že zde každý rok potkávám známé tváře, které se již stávají stálicemi tohoto závodu. Zároveň mě těší i účast německých triatletů, kterých se zde letos sešlo čtrnáct a někteří hezky zamíchali pořadím na předních příčkách. Děkuji za spolupráci pořadatelskému týmu, který se postaral o prezentaci, časomíru, občerstvení na trati i po závodě, zabezpečení trati, fotodokumentaci a podpořil tak hladký průběh letošního ročníku. Dík patří také všem závodníkům, kteří předvedli výborné výkony a již nyní se těším na příští rok, kdy uspořádáme jubilejní dvacátý ročník, který bude ve velkém stylu,“ popsal krátce po závodě ředitel triatlonového klání Jiří Beran.

Ondřej Váchal