Třešnička na dortu atletické sezony 2019 měla přijít na světovém šampionátu v katarském Dauhá. Trenér z Domažlic David Sekerák a jeho svěřenkyně Haruka Kitaguchi si to nejlepší nechali ale až na úplný závěr sezony, kdy už se většina soupeřek hodila do „offseason“ modu. To usměvavá jednadvacetiletá závodnice v hodu oštěpem ze země vycházejícího slunce v neděli 27. října předvedla v rodné domovině úžasný výkon a překonala další limity.

Nejen, že zvítězila na Kitayushu carnivalu, ale hlavně si vylepšila osobní rekord a co víc, nejdelším pokusem 66 metrů již podruhé v letošním roce překonala japonský rekord.

„Jsem hrdý. Je to tam. Věděl jsem, že top výkon letos ještě přijde. Teď můžu jít v klidu spát,“ neskrýval emoce krátce po závodě zhruba ve čtyři hodiny ráno Sekerák.

SMOLNÉ DAUHÁ

Ten závod sledoval v domácím prostředí a netrpělivě čekal na výsledek. Na rozdíl od Dauhá, kde byl svému želízku v ohni po ruce od začátku do konce šampionátu. Ten probíhal od 28. září do 6. října. Haruka tam odjížděla s cílem zaútočit na pětašedesátimetrovou hranici a japonský národní rekord. Během čtvrtého dne soutěží se v nevyzpytatelné kvalifikaci prala statečně a nejdelší pokus poslala do vzdálenosti 60,84 metru. Za svými nejlepšími hody zaostala a v konečném zúčtování obou kvalifikačních skupin jí postup do finále unikl o pouhých šest centimetrů. Tomu se říká smůla. Zároveň to bylo štěstí pro českou reprezentantku Irenu Šedivou, která díky tomu postoupila z poslední dvanácté pozice.

„Zklamání bylo veliké, příprava se vydařila a věřil jsem minimálně ve finálovou účast. Nedá se nic dělat, musíme pracovat a pokračovat v dobře nastolené cestě,“ povídal krátce po návratu z Asie Sekerák.

Tahle sestava má drajv! Po ne zcela vydařeném závodě na světovém atletickém šampionátu v katarském Dauhá se fungující dvojice český trenér a japonská závodnice dočkala. Haruka Kitaguchi na svých posledních závodech sezony totiž vylepšila japonský národníZdroj: archiv Davida Sekeráka.

Že by panovala u dvojice nějaká zášť? Tak to vůbec. Japonka si druhý den po nezdaru nalepila na tváře české vlaječky a vyrazila společně s trenérem fandit trojici českých reprezentantek na finálový závod. Ani to nepomohlo, české oštěpařky obsadily 9., 11. a 12. místo a do užšího finále neproklouzly. I tak Japonka zaujala i symbiózou s českým týmem. A jelikož šla štěstíčku naproti, tak se velkého úspěchu dočkala. Pozdě, ale přece. To se již vracíme k poslední soutěži, kterou absolvovala minulý týden v Japonsku.

BOMBA NA ZÁVĚR SEZONY

Na sklonku sezony hnaná domácími fanoušky a v dresu Nihon Univerzity zaznamenala úctyhodnou sérii pokusů: 63,47 m / 51,68 m / 61,12 m / 63,61 m / 66 m / neplatný pokus.

„Zvedl jsem telefon a s obrovskou radostí Haruce gratuloval. Ona znovu skromně děkovala a smála se. Bylo to moc příjemné. Někde v hlavě mi totiž šrotovalo, že v Dauhá by to ve finále letělo daleko, proto jsme sezonu ještě nevzdali. To jak je Haruka pečlivá, svědomitá a lačná po úspěchu se ukázalo o tři týdny později. Mohla odcestovat na dovolenou a odpočívat po sezoně. Ale ona sama chtěla závodit a forma po zásluze přiletěla. Pokus přes 65 metrovou hranici to už je opravdová bomba. Teď nám nezbývá nic jiného, než zaútočit na sedmdesátku,“ cílí stále výše úspěšný trenér Sekerák.

Za rok spolupráce českého trenéra a japonské oštěpařky se toho událo opravdu hodně a z top výsledků lze vyzdvihnout druhé místo na Letní univerziádě v Neapoli, 13. místo na mistrovství světa v Dauhá a čerstvě vylepšený japonský národní rekord s hodnotou přesně 66 metrů.

DALŠÍ VÝZVA? TOKIO!

Mladá sportovkyně se oštěpu věnuje pět let a už nyní se může řadit mezi širší světovou špičku, která je momentálně hodně vyrovnaná. Na velkých mezinárodních akcích tak může „vyletět“ směrem nahoru kdokoliv a úspěšné duo věří, že smůla z Dauhá se obrátí ve štěstí na Olympijských hrách, které bude v srpnu příštího roku hostit japonské Tokio.

„Po MS jsem Haruku uklidňoval, že v Tokiu jí požene celý stadion. Ona si to vzala k srdci a zazářila ještě letos. Je to jasný vzkaz k soupeřkám: V Tokiu s námi počítejte,“ motivuje a už se těší na další výzvu Sekerák.

Samotná závodnice se v rozhovoru po úspěšném závěrečném závodě tohoto roku vyjádřila také vcelku jasně: „Udělám všechno co bude v mých silách, abych se v Tokiu poprala o medaili.“

První rok spolupráce je minulostí. Necháme se překvapit, jaké bude hodnocení za pár měsíců po olympijské sezoně. Haruka má za sebou zasloužený odpočinek, pozvolný nástup do nové přípravy pro ni začal 5. listopadu a v lednu by měla odcestovat zpět na Chodsko, kde položila základní stavební kámen pro úspěšnou sezonu. Jaký efekt to bude mít tentokrát?

Autor: Ondřej Váchal.