Už jen týden zbývá do začátku 17. Mistrovství světa v atletice, které od 27. září do 6. října hostí katarské Dauhá. Česká výprava čítá 23 atletů a zastoupení bude mít i domažlická atletika! Že by někdo z místních splnil nominační kritéria a napodobil plzeňské sprintery Ličmana s Petržilkovou? Takovou fazonu domažličtí atleti opravdu neměli, ale i přesto Chodsko bude na největší atletické akci tohoto roku vidět. Na šampionát totiž odcestuje trenér David Sekerák.

Člen Mílařů Domažlice, vedoucí trenér sekce hodu oštěpem Sportovního centra mládeže je v neposlední řadě i trenérem několika svěřenců z Plzeňského kraje, ale zároveň i mladé reprezentantky z Japonska. Od podzimu roku 2018 se totiž pod jeho vedením připravuje japonská kometa letošní sezony Haruka Kitaguchi, která si už 6. května zajistila účast na světovém šampionátu v Dauhá i na olympijských hrách v Tokiu. Výborná bilance, ale zároveň závazek do další práce a nadcházejících měsíců.

Z JAPONSKA NA CHODSKO

A jak se vůbec tato kombinace český trenér – japonská atletka upekla? Jednadvacetileté rodačce z města Asahikawa, který leží na ostrově Hokkaidó, začal s tréninkem radit po listopadovém mezinárodním vrhačském semináři ve finském Kuortane. Sekerákovo tréninkové metody začaly Haruce vyhovovat, tak proč to nezkusit? Když chcete proniknout mezi nejlepší, vyrazte do světa.

„Nastavili jsme si jasná pravidla a postupné cíle, které si chceme splnit. U mladších ročníků není zvykem, že odcestují takovou dálku od domoviny a obětují téměř vše oštěpu. Haruka neváhala a na Chodsku se jí moc líbí. Rád pracuji s cílevědomými lidmi, kteří pro úspěch udělají maximum. Spolupráci máme domluvenou do letní olympiády v Tokiu a pak se uvidí,“ říká muž známý jako hlavní organizátor mezinárodního atletického mítinku Hvězdné Házení na Chodsku a Memoriál Jana Mazance.

Jak vypadá běžný den japonské reprezentantky v Domažlicích? Kromě každodenního tréninku, který tvoří běžeckou přípravu, kompenzační, odrazové cvičení, posilovací fázi a samotnou techniku hodu oštěpem si najde čas i na volnočasové aktivity.

„Haruka je schopná spát až 12 hodin, když je hodně unavená. Ale během pobytu u nás si naší chodskou metropoli hodně oblíbila a ráda si zajde například na kávu. Od příjezdu do Čech má zajištěné ubytování na Athletic Pensionu. Vyrazila i na návštěvu do Plzeňského Prazdroje, bazénu nebo na nákup do Německa. Snaží se udržet v psychické pohodě a věřím, že si to přenese i do Kataru,“ věří Sekerák.

Haruka o Domažlicích básní i rodičům a příští rok by měli dokonce dorazit na Chodsko na rodinnou dovolenou. Ale není třeba předbíhat. Teď chce prodat několikaměsíční práci a užít si vrcholnou akci z pozice závodníka a potěšit i svého trenéra.

Odsouzení Roman Wannermacher a Miroslav Mužík.
Sérioví zloději kol jdou za mříže

KATARSKÁ SAUNA

Do dějiště šampionátu, který se poprvé v historii koná v takto nezvykle pozdním termínu, cestují oba ve středu 25. září. Mladá oštěpařka má cestování i ubytování zajištěné s japonskou výpravou, Sekeráka naopak čeká zhruba šestihodinový letecký přesun a poté s pomocí Českého atletického svazu má vyjednaný pobyt až do posledního dne šampionátu. Na aklimatizaci a psychickou přípravu na extrémní klimatické podmínky bude mít česko-japonské duo zhruba čtyři dny. Kvalifikace oštěpu žen i s trojicí českých reprezentantek Nikolou Ogrodníkovou, Irenou Šedivou a Barborou Špotákovou je naplánována na čtvrtý den soutěží – startuje v pondělí 30. září v 15.30 hodin středoevropského času. Finálové klání o medaile se rozběhne hned následující den ve 20.20.

Časový posun by sportovcům problém dělat neměl, jedná se pouze o jednu hodinu rozdílu. Horší to bude s klimatickými podmínkami. V tomto období v hlavním městě Kataru panují teploty kolem 40°C. Zároveň bude třeba si dát pozor na přechody z klimatizovaných hotelů a autobusů, kde regulace teplot způsobí téměř dvacetistupňový „skok“.

„Zvláštní příprava na specifické podmínky neprobíhala. Víme jak se zachovat, vybavíme se kloboučky, pokrývky hlavy a dostatkem triček. Na stadionu to bude pravé závodní peklo,“ bere faktor počasí s nadhledem Sekerák.

ÚTOK NA JAPONSKÝ REKORD

Japonská rekordmanka a šampionka, stříbrná medailistka z Letní univerziády v Neapoli. Chybí tomu něco?

Co třeba vizitka – medailistka z MS? Atleti moc dobře vědí, že vrcholné soutěže jsou nevyzpytatelné a stát se může cokoliv. To potvrzuje i trenér.

„Základní je uspět v kvalifikaci a proklouznout v klidu do finále. Tam už je totiž možné všechno. Haruka drží ve světových tabulkách 11. místo a oba víme, že je schopná zaútočit na japonský rekord. Když to splní, věřím v super výsledek.

Japonské i osobní maximum 64,36 metru hodila Haruka již začátkem sezony 6. května na mítinku v japonské Osace a tímto výkonem si zároveň zajistila účast na MS i na Tokijskou jízdu, kterou obstarají v srpnu příštího roku Olympijské hry.

„Včasným hozením limitu z nás spadnul tlak a dva měsíce tréninku bez jakéhokoli tlaku nám hodně pomohlo. V závěru přípravy Haruku lehce limitovaly potíže se žebry, ale vítězství a hod dlouhý 60,47m před týdnem na nejprestižnějším polském mítinku Kamily Skolimowské nás uklidnilo. Do Kataru jedeme zabojovat o co nejlepší umístění, hodit japonský rekord a moc se těšíme na atmosféru,“ vyhlašuje sebevědomě Sekerák.

Na přípravě oštěpařů, ale i mladých borců z líhně Mílařů Domažlice se podílí dvojice D+D, když druhým „déčkem“ je bývalý vynikající atlet David Bauer. Ten se zaměřuje především na speciální běžecká cvičení a odrazy.

Zda vyvrcholí trenérské snažení Sekeráka nějakým top výsledkem i v Dauhá se dozvíme již za pár dní. My ostatní budeme držet palce u televizních obrazovek a přát si ať se domažlická atletika ve světovém měřítku proslaví co nejvíce.