Jsou určeny hlavně pro amatérské běžce, jako například nedávné Osvobození běží republikou skupiny Rozběháme Česko, nebo pro cyklisty. Tedy pro ty, kteří se mohou kdykoliv rozhodnout, okamžitě vyrazit do přírody a vybrat si své vlastní sportoviště na cestách a stezkách v okolních lesích, polích a loukách. I u nás na Domažlicku.

Řada z těchto akcí má navíc charitativní podtext a z nevirtuálního startovného či dalších dobrovolných finančních příspěvků organizátoři část věnují na dobrou věc a pomoc potřebným.

Na spadnutí je aktuálně start dalšího projektu podobného zaměření, tentokrát s působností v rámci Plzeňského kraje. Pod názvem VIRtuální Cyklotoulky s Korálkem ho pořádá Diakonie Západ od soboty 23. května do neděle 31. května.

Hřiště v Únějovicích je domácím působištěm fotbalového týmu Slavoj Koloveč B.
Podbolfánská liga startuje v Únějovicích

„Šlápnout do pedálů můžete na dálku s potvrzenými účastníky, jako jsou například plzeňská házenkářská legenda Karel Nocar, sportovní moderátor Stanislav Bartůšek či herec Martin Stránský,“ láká účastníky jeden z organizátorů a patron Stacionáře Korálek Vilém Dubnička. „Trasy jsou pohodové - 1 km pro nejmenší, 2 km a 10 km pro ostatní. Může jet každý sám, ve dvojici nebo s celou rodinou. Délka tras je pouze orientační a místem konání jakákoliv cyklostezka, park, zpevněná cesta nebo les na území Plzeňského kraje. Nejde o časy ani pořadí, nejdůležitější je do toho šlápnout,“ dodává.

„Vyrážíme s mými kluky na desetikilometrovou trasu, a jelikož se zatím letos nemůžeme potkat fyzicky, tak alespoň touto virtuální cestou vás chceme inspirovat. Díky za podporu a těším se, že příští rok už se třeba potkáme i fyzicky,“ motivuje cyklisty a cyklistky jakéhokoliv věku bývalý házenkářský reprezentant České republiky Karel Nocar.

A jak se přihlásit do virtuálního pelotonu? Je to velmi jednoduché. „Zvolte si svoji cyklojízdenku na www.vodapomaha.cz a vyražte na kole kamkoliv budete chtít. Ze své jízdy nám můžete poslat fotku nebo video s označením #CYKLOTOULKYSKORALKEM a pak už jen počkat, až dorazí zvolený dárek za cyklojízdenku a jestli se na vás usměje štěstí v závěrečném živém losování o ceny,“ doplňuje poslední informace Vilém Dubnička.

Kurzy zdarma v Mateřské škole MiniSvět v Mrači. Ilustrační foto.
Z archivu: Vedle ručního dojení také počítače