Na tenisových kurtech LTC Domažlice na Městském stadionu Střelnice se od soboty 15. září do pondělí 17. září bude konat největší tenisový turnaj mužů pořádaný v bývalém Západočeském kraji, letos jubilejní 60. ročník Přeboru Chodska – Memoriálu Svatopluka Böhma.

„Tohoto tradičního turnaje druhé nejvyšší celostátní kategorie se každoročně účastní tenisová špička z celé České republiky, která startuje na tuzemském okruhu. Vítězství přijede obhajovat Michal Franěk z TC Realsport Nymburk, který se před několika týdny stal vítězem Mistrovství České republiky v kategorii mužů,“ představuje klání i nasazenou jedničku a největšího favorita jeden z hlavních organizátorů turnaje, člen výboru LTC Domažlice a v rámci Přeboru Chodska i vrchní rozhodčí Hynek Šindelář.

Vítěz loňského ročníku Michal Franěk z TC Realsport Nymburk.Zdroj: Deník / Robert Babor

Sportovní program turnaje začne každý den vždy od 9 hodin, na finále dojde pravděpodobně v pondělí dopoledne v závislosti na počtu hráčů a počasí.

Při příležitostí uznáníhod-ného jubilea pořadatelé pozvali všechny dosavadní žijící vítěze předchozích roč-níků. Účast přislíbila většina z nich včetně vítěze úplně prvního ročníku 1959, letos pětaosmdesátiletého Emanuela Böhma. „Akce se také zúčastní zástupci tenisového svazu, například šéf západočeské oblasti a předseda Rady ČTS Zdeněk Štengl, pozváni jsou i zástupci Měs-ta Domažlice v čele se starostou Miroslavem Machem,“ doplnil Šindelář.

Ilustrační foto.
Atleti zakončí venkovní sezonu na mítinku Hvězdné házení na Chodsku

Nejčastěji v historii turnaje, celkem čtyřikrát, stál na nejvyšším stupni Roman Vavřík na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let v dresech Slavie VŠ Plzeň a později I. ČLTK Praha. Třikrát v řadě se z prvenství radovala česká tenisová legenda Jan Kurz z klubu LTC Houštka a stejný počet výher mají na svém kontě plzeňský Pavel Kudrnáč, domažlický Tomáš Jung (vedle Jiskry i v barvách Loko Plzeň) a Jiří Nový z TCG Karlovy Vary. Mezi vítěze se zařadila i známá jména československých reprezentantů jako např. Jan Kukal (TJ Žižka Praha), dvakrát bývalý trenér Švýcara Rogera Federera Adolf Kacovský (CHZ Litvínov) či Petr Huťka (NHKG Ostrava).

Dvojnásobný vítěz (2011 a 2013) Martin Kameník z I. ČLTK Praha.Zdroj: Deník / Robert Babor

V letech 1976 až 1991 se v rámci Přeboru Chodska hrá-la i kategorie žen. A hned premiérovou vítězkou se stala pozdější čtyřnásobná grandslamová vítězka ve dvouhře a jednou ve čtyřhře Hana Mandlíková, tehdy startující za Spartu Praha. „Paní Mandlíkovou jsme také pozvali, dlouho to s její účastí vypadalo nadějně, ale nakonec jí to povinnosti ve Spojených státech nedovolily,“ s lítostí konstatoval předseda LTC Domažlice a ředitel turnaje Pavel Faschingbauer.

„Příjezd bývalých vítězů je očekáván v sobotu kolem druhé hodiny odpoledne a poté proběhne jejich oficiální slavnostní uvítání zástupci klubu a domažlické radnice. To již bude turnaj v plném proudu. Počasí by letos mělo být příznivé, a tak se přijďte podívat na tenis té nejvyšší kvality,“ zve za organizátory širokou veřejnost Faschingbauer.